Politikk

– Vil være svært krevende å gå i regjering hvis landsstyret er delt

Stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Torild Brandsdal utelukker ikke at stortingsgruppa må vurdere å forbli i opposisjon hvis flertallet i landsstyret for å gå i regjering blir helt knapt.

De er to av KrFs åtte stortingsrepresentanter som skal fatte den endelige beslutningen etter at KrFs landsstyre har gitt sitt råd om regjeringsdeltakelse.

– Jeg synes det er veldig krevende hvis det blir veldig delt. Det vil bare være med på å videreføre en uenighet og en oppfatning om at vi er et delt parti. Det er ikke et godt utgangspunkt for å kunne gå inn i en regjering, sier parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan til Vårt Land.

LES OGSÅ: Barnetrygden økes kun for barn mellom 0 og 6 år

Vil ikke utelukke ny vurdering

Agder-representanten var faneføreren for å forbli i opposisjon under KrFs retningsstrid. Han vil ikke avkrefte at det kan bli aktuelt å løfte det alternativet hvis stortingsgruppa samles etter en svært jevn avstemning i landsstyret.

– Hvis det blir et så knapt flertall, vil du da kunne ta til orde for noe i stortingsgruppa da – for eksempel å forbli i opposisjon?

– Det er litt for tidlig å ta stilling til det. Det er foreløpig et hypotetisk spørsmål. Så vi får vurdere det litt underveis.

– Du utelukker det ikke?

– Nå får vi en gjennomgang av plattformen. Så får vi ta de andre vurderingene i etterkant.

LES OGSÅ: Blå seier ga rød listetrøbbel

– Må gjøre en vurdering hvis partiet er delt

Torhild Bransdal, også hun fra Agder, støtter Grøvan:

– Jeg tenker akkurat likt som Hans Fredrik om det. Det er mange signaler som kan gis her. Får du et stort flertall den ene eller andre veien, en delt forsamling, må du gjøre en vurdering av om du kan klare å gå inn i et regjeringsprosjekt med et så delt parti.

– Den vurderingen er det dere i stortingsgruppa som gjør?

– Ja, det er det.

Bransdal sier også at hun «forbeholder seg retten til å stemme nei» til plattformen, hvis den ikke er god nok. Men i så fall bærer det ikke rett over til Ap og Sp, hvis hun får bestemme. Flere Vårt Land har snakket med på rød side de siste dagene, sier også det samme: Det vil ikke være naturlig å gå rett til venstresiden ved et nei.

– Ja, jeg tror ikke det er noen selvfølge. Hvis vi sier nei her i dag, så er det ikke selvfølgelig at vi på mandag går og forhandler på andre siden. Da tror jeg partiet trenger litt tid til å områ og konsolidere seg, sier Bransdal.

I skrivende stund er KrFs landsstyre samlet bak lukkede dører på Gardermoen utenfor Oslo. Der skal regjeringsplattformen presenteres og debatteres. Når landsstyret har gitt sitt råd, skal stortingsgruppa samles samme sted. Også regjeringspartiene Høyre, Venstre og Frp skal ta stilling til plattformen i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk