Nyheter

Vil utrydde fiendtlige holdninger

Da Ingebrigt Steen Jensen så at det plutselig ble greit for folk å publisere hatefulle ytringer i norsk offentlighet, oppfordret han andre til å si imot kommentarene.

Det var torsdag at reklamemannen og rådgiveren Ingebrigt Steen Jensen og hans kone fikk behov for å svare enhver hatefull ytring som publiseres på Facebook. Han skrev derfor et innlegg på sin Facebook-profil der han oppfordret andre til å gjøre det samme.

– Hvilke kommentarer får det til å vri seg i magen din?

– Det er mange. Det var en ukjent Facebook-venn av meg som kommenterte da VG fant ut at innvandrere som skulle vært sendt ut av landet, har begått elleve drap de siste åtte årene. Han skrev: « Vi lever i et samfunn der det går tikkende bomber rundt omkring som vil drepe folk - få dem ut». En annen melding lød: «God nyhet. En mindre å fø på» etter at en jente druknet på Vestlandet. Slike kommentarer er fæle nok. Men det som er verst, er at de får massevis av applaus, hyllest og likes.

– De fleste av oss mener at man ikke kan ytre seg slik, men vi orker ikke å si imot fordi vil blir bombardert med skjellsord som «godhetstyrann» og «landssviker». Men vi må ikke akseptere slike hatske holdninger, sier Jensen.

LES OGSÅ: Solberg maner til hat-bekjempelse

Per i dag mener han ingen setter foten ned, selv om slike hatske holdninger kan skape et ødeleggende klima for landet.

– Ikke en gang politikerne gjør noe med dette, sier han.

Støttes

Etter at han sendte ut oppfordringen til å si imot på Facebook, har den fått 5.000 støtteerklæringer. Følelsen som han og kona hadde, viste deg seg at var flere som hadde. Han håper at med mange nok ombord, kan trenden kanskje snus.

– Det er lov å være urolig for innvandring. Dette handler ikke om at islam ikke kan være en komplisert religion, og det handler heller ikke om å kneble folks meninger. Det handler om å si imot, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hvorfor er det ikke bedre bare å ignorere kommentarene?

– Jeg tror det på sikt er feil strategi. Da blir det på et vis legitimt å spre hat. Hvis ytringene får masse applaus og ingen korreks, føler avsender at han eller hun kan skrive noe enda neste gang.

Må reagere

Siden folk har ulike oppfatning for hva som er greit å skrive, mener Jensen man må si ifra på den måten man selv syns er riktig hvis man føler at sin egen grense overskrides.

– Hva svarte du på kommentaren om at vi må få ut de tikkende bombene?

– Jeg skrev at det var en ufyselig kommentar og at vedkommende må skjerpe seg. Jeg tror ikke vi behøver å skrive lange svar. Det er nok at noen reagerer.

LES OGSÅ: Sauser religion med hat

Jensen mener aksjonen vil få folk i større grad til å tørre å si imot.

– Kanskje vegrer folk seg ikke bare fordi de frykter kjeft, men kanskje fordi de føler seg alene om å ville si imot. Det er viktig å kjenne på at man er én av mange som tar et ansvar. Det er kanskje naivt fra min side, men jeg tror vi kan stoppe eller tøyle disse ytringene hvis flere folk tar til motmæle.

Selv om Jensen oppfordret til å svare på enhver kommentar, tror han ikke det er helt overkommelig.

– Men jeg vil prøve å si imot dem jeg mener fortjener det så langt jeg overkommer det, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter