Nyheter

Vil tvangssende til by i Libya

Trygt i Tripoli, sier UNE og UDI.

Libya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet landets mangeårige leder Muammar Gaddafi.

En ny regjering og nasjonalforsamling ble dannet, men ble jaget ut av hovedstaden Tripoli av en allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper i august 2013.

Den forrige regjeringen og nasjonalforsamlingen har søkt tilflukt i Bayda helt øst i landet, og er fortsatt internasjonalt anerkjent som rettmessige makthavere.

FN har i lengre tid forsøkt å forhandle fram en avtale mellom partene, men uten å lykkes.

Det er til byen som kontrolleres av opprørerne, Tripoli, Utlendingsnemnda (UNE) og Utlendingsdirektoratet (UDI) nå at det er trygt å sende asylsøkere med endelig avslag i Norge.

LES MER: Redda frå døden og diktatoren

Suspendert

Tidligere i år besluttet UNE og UDI at utreiseplikten for returer Libya ble suspendert. Nå er deler av dette vedtaket opphevet. Nå må de som kommer fra Tripoli og områdene rundt Tripoli reise hjem.

– Hvis du kommer fra Tripoli og områdene rundt, har du ikke lenger lovlig opphold i Norge, og har plikt til å reise ut av landet, kunngjør utlendingsforvaltningen.

Men utreiseplikten til resten av Libya er fortsatt midlertidig stanset.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Er trygt

I en pressemelding skriver UNE:

– UNE har innhentet oppdatert landinformasjon om situasjonen for asylsøkere som returnerer til Libya, og avholdt flere nemndmøter for å vurdere retursituasjonen til landet. UNE mener at den generelle sikkerhetssituasjonen i, og rundt, Tripoli, Libya nå er tilstrekkelig avklart.

Avgjørelsen om å oppheve suspensjonen til Tripoli innebærer at alle personer som tidligere har fått, eller som fra nå av får, endelig vedtak om retur til området, plikter å forlate Norge.

De som ikke reiser frivillig, kan bli hentet av politiet:

– Politiet kan gjenoppta iverksetting av tvangsreturer til Tripoli, melder UNE.

LES MER OM FLYKTNINGENE HER

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter