Nyheter

Vil teste ut butikkvin

Høyres mektige fylkeslag i Oslo tar til orde for prøveordning med vinsalg i butikk.

– Vi ønsker at Oslo kan bli et testområde for en ordning med vin i butikkhyller, under samme strenge vilkår som hos et polutsalg, sier Heidi Nordby Lunde, fylkesleder i Oslo Høyre.

Fremstøtet inngår i en uttalelse som Høyres lag i hovedstaden nylig vedtok på årsmøtet. Der ble Lunde valgt til ny leder.

Uttalelsen tar også til orde for å utvide salgstidene for alkohol i butikk slik at de følger butikkenes åpningstider. Det innebærer at eksempelvis en Kiwi-butikk som holder åpent til klokken 23 da kan selge øl helt frem til timen før midnatt.

LES OGSÅ: Avlyst regjeringsrunde i Rogaland KrF

Ligge fast?

Lederen i Stortingets Helse- og omsorgskomité, Olaug Bollestad (KrF), er overrasket:

– Dette vil være i strid med dagens alkoholpolitikk og ønskene om at virkemidlene skal ligge fast, sier hun.

I første omgang skal vedtaket ligge i bunn for Oslo Høyres arbeid med nytt program foran lokalvalget i 2019. Men partiet forsøkte i fjor å få landsmøtet til å vedta et punkt i stortingsprogrammet om ja til vin i butikk.

Foran landsmøtet hadde flere fylkeslag og lokallag foreslått liberaliseringer i alkoholpolitikken. Vin i butikk ble stemt ned. Ølsalg i kiosker og utvidede åpningstider likeså. Men pils i park og sterkere øl i butikkene ble vedtatt.

Testområde

Og vedtatt ble også et punkt om mer kommunalt selvstyre i drikkepolitikken. Her ser Oslo Høyre muligheter.

– Vedtakene vi nå har gjort i Oslo er innenfor partiets stortingsprogram, mener Lunde.

– Hvordan skal en prøveordning med butikkvin fungere? Får dagligvarebutikken på hjørnet og store kjeder som Meny og Kiwi like vilkår?

– Flere av detaljene får vi komme tilbake til. Men meningen er at Oslo skal være et testområde for salg av vin i butikk. Deretter kan man vurdere erfaringene med ordningen. Men kravet til kontroll ved omsetningen skal ikke være dårligere enn dagens praksis hos Vinmonopolet, svarer Lunde.

LES OGSÅ: KrF-profil inspirerer De Kristne

Sensalg

I spørsmålet om å la alkoholsalg i butikkene være tillat i hele åpningstiden, går Oslo Høyre lenger enn punktet i regjeringserklæringen fra Høyre, Frp og Venstre. Solberg-regjeringen ønsker å utvide salgstiden til klokken 21.00 på hverdag og lørdager.

Samtidig lover regjeringspartiene å «videreføre hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk».

– Nei, det er slett ikke det Oslo Høyre gjør. Fylkeslaget undergraver i stedet dagens alkoholpolitikk og det har Høyre drevet mer enn nok med i det siste, sier Olaug Bollestad, KrFs helsetalskvinne.

Åpne og åpne

Hun viser til summen av utvidede åpningstider for Vinmonopolet, gårdssalg av alkohol og utvidet taxfreekvote – alt signert Høyre/Frp-regjeringen i forrige periode.

– Hvordan skal vi kunne nå helseorganisasjonen WHOs mål om å senke alkoholforbruket når man bare vil åpne opp. Og åpne opp, spør Bollestad.

Høyres helsetalsmann på Stortinget, Sveinung Stensland, er skeptisk til vedtaket i Oslo Høyre:

– Oslo Høyre står fritt til å vedta hva de vil. Jeg oppfatter at de ønsker et prøveprosjekt i Oslo sentrum og ikke en nasjonal ordning. Skulle det bli en debatt om dette nasjonalt, vil jeg være skeptisk. Da bør Høyres politikk være å bevare Vinmonopolet, sier han.

LES OGSÅ: KrF går mot «dødsgebyret»

Liberaliserer

Oslo Høyre har over år gjort seg bemerket med ulike liberaliseringsutspill på alkoholfeltet. Særlig har det å fjerne reguleringene av skjenketider vært en gjenganger foran programarbeid.

I forrige stortingsperiode hadde både Frp og Venstre programpunkter som åpnet for vin i dagligvarebutikkene. Men Venstre fjernet den formuleringen i programmet for denne stortingsperioden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter