Nyheter

«Vi ber om at koranvers som omtaler drap eller avstraffelse av jøder, kristne eller vantro blir erklært foreldet av teologiske ­autoriteter», står det i et nytt, fransk opprop mot muslimsk antisemittisme. Tidligere president Nicholas Sarkozy og tre tidligere statsministre er blant de offentlige personene som har skrevet under på oppropet. De mener den politiske eliten på venstresiden prioriterer muslimenes interesser over jødenes og unngår å kritisere muslimsk antisemittisme.

Jøder i fare

«Franske jøder har 25 ganger større risiko for å bli fysisk angrepet enn franske muslimer. Rundt 50.000 jøder i Paris-området har nylig blitt tvunget til å flytte fordi de ikke lenger er trygge i visse områder, og fordi barna deres ikke lenger er trygge i den offentlige skolen. Deler av den antisemittiske, ­radikale venstresiden bruker antisionisme som unnskyldning for å si at muslimene, jødenes forfølgere, er de virkelige ofrene i samfunnet. Det gjør de fordi de vet at det er ti ganger så mange muslimske velgere som jødiske velgere», erklærer de i oppropet.

Hatkriminalitet mot jøder har økt i Frankrike de siste 15 årene. Mens antisemittisme har kjennetegnet det ekstreme høyre, har det i de siste par årene i større grad vært muslimer som har utført antisemittiske voldshandlinger. I mars i år ble den 85 år gamle Mireille Knoll, som overlevde Holocaust, knivstukket til døde og tent på i sitt eget hjem i Paris. I fjor ble 67-årige Sarah Halimi slått i hjel og kastet ut av et vindu. Begge drapene blir ­karakterisert som antisemittiske voldshandlinger. I begge tilfeller skal gjerningsmennene ha ropt «Allahu Akbar» mens de utførte mordene.