Kirke

Vil kartlegge hvorvidt kirken er relevant i medlemmenes liv

Kirkerådet har foretatt en nasjonal kartlegging av Den norske kirkes medlemmer. – Det som er interessant er om folk opplever at kirken er relevant i deres liv, mener Kirkerådet.

– Vi ønsker å finne ut mer om våre medlemmers forhold og forventning til kirken, slik at vi kan nå bedre ut. Vi håper å utføre slike undersøkelser på jevnlig basis, slik at vi kan holde oss oppdatert om endrede forventinger til hva Den norske kirke skal være, sier Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet.

Hun forteller at Kirkerådet nylig gjennomførte en nasjonal kartlegging av Den norske kirkes medlemmer, men at resultatene ennå ikke er klare. Undersøkelsen ligner på den Borg bispedømme har gjennomført, og som Vårt Land omtalte tirsdag.

– Men hvordan måler man egentlig tro eller ikke-tro?

– Vi spør «Tror du på Gud?» og gir ulike svaralternativer å velge mellom. Men ikke for å måle tro hos medlemmene våre. Det eneste kravet for å være medlem av Den norske kirke, er at man er døpt, sier Dygvig, fortsetter:

– Vi vil gjerne bli flinkere til å nå ut til dem, også de som er positive til kirke og tro, men som kanskje ikke har så mange kontaktpunkter med kirken. Det som er interessant er hvordan folk forholder seg til kirken, og om de opplever at kirken er relevant i deres liv.

LES OGSÅ: – Styrken av troen er kanskje mer interessant enn ja-nei-spørsmål

Rød, gul eller grønn?

I Borg bispedømme var ett av målene med undersøkelsen å kommunisere bedre med medlemmene. Etter å ha stilt egne medlemmer en rekke spørsmål, delte de dem inn i tre kategoerier: Rød, gul og grønn.

Medlemmene i grønn gruppe, 20,1 prosent, er overbevist om at Gud finnes og er i stor grad aktive kirkegjengere. Gul gruppe, 56 prosent, er mer sporadiske kirkegjengere og gudstroen varierer mer. I rød gruppe, 23,8 prosent, finner man et flertall som er avvisende til kristen tro.

– Denne røde gruppen er som regel bare i kontakt med kirken i begravelser, sa Karianne Hjørnevik Nes, serniorrådgiver for valg, kommunikasjon og strategi i Borg bispedømme.

Nes presiserte at fargene ikke er ment som en verdikategorisering, men som et verktøy for å nå medlemmene bedre. Spesielt den store gule gruppen ønsket Borg bispedømme å nå bedre.

LES MER: Er du gult, grønt eller rødt medlem?

Hva betyr det å tro?

Forsøk på å kartlege menneskers religiøsitet er likevel ikke enkelt, ifølge Helge Brunborg, pensjonert forsker ved Statistisk sentralbyrå (SSB). Han har tidligere bistått Dnk med flere studier av medlemsutviklingen.

– SSB og har spurt om religion i intervjuundersøkelser, men det er vanskelig å måle om folk tror eller ikke. For hva betyr det å tro? Betyr det at du tror på Gud, men ikke på Jesus, for eksempel, eller betyr det at du tror på den kristne trosbekjennelsen?

Tidligere kartlegginger har vist en tendens til at befolkningen blir stadig mindre troende, men det er vanskelig å måle fordi oversikten over tro og ikke-tro er langt fra entydig, mener Brunborg.

– Det er vanskelig både å spørre om og å tolke svarene på spørsmål om religiøs tro. Dessuten er styrken av troen kanskje mer interessant enn svarene på enkle ja-nei spørsmål, sier han.

---

Dagens bibeltekst

  • Joh 11,30-46

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke