Nyheter

Vil ikke love ny røykelov

Norges nye folkehelseminister vil ikke si om et forbud mot røyking på offentlige steder er en god idé.

I forrige uke foreslo Kristelig Folkeparti (KrF) å utvide dagens røykelov. Partiet som for 15 år siden innførte røykeloven, ønsker å forby røyking på offentlige steder der ikke-røykere ikke har noe alternativt sted å oppholde seg.

I Sverige har den regjeringen allerede gått inn for et lignende lovverk, som blant annet vil forby røyking på «flere offentlige steder som lekeplasser, idrettsplasser, uteserveringer, bussholdeplasser og togperronger.», skriver TV 2.

Men Norges nye folkehelseminister, Åse Michaelsen, vil derimot ikke si om hun støtter tiltakene svenskene og KrF vil foreslår å innføre – til tross for at det kan være et godt folkehelsetiltak:

– Det er for tidlig for oss å uttale oss om konkrete tiltak. Departementet har startet et arbeid med en ny nasjonal tobakksstrategi. Planen er å legge frem en ny strategi i løpet av året, skriver statssekretær, Line Miriam Sandberg (FrP), i en e-post på vegne av Michaelsen.

LES MER: Snusskap, røykerom og skolerøyk blir forbud

Stor utfordring

Det var nestleder i KrF og helsepolitisk talsperson, Olaug Bollestad, som fremmet forslaget om en røykeinnstramming i forrige uke. Hun mener det for mange fortsatt er en «kjempestor» utfordring å være passiv røyker, til tross for røykeloven vi allerede har:

– Vi ønsker å ta mer hensyn til ikke-røykerne enn røykeren. Et strengere lovverk kan også få en forebyggende effekt, sier Bollestad til Vårt Land.

Statssekretær Sandberg vil ikke si om et strengere lovverk er en del av tobakksstrategien til den nye folkehelseministeren. Men hun understreker at røyking fortsatt er den viktigste enkeltårsaken til sykdom og for tidlig død i Norge, og en hovedårsak til sosiale helseforskjeller:

– Vi ønsker derfor å videreføre en sterk satsing på forebygging av tobakk. Vi skal jobbe for at barn og unge ikke begynner med tobakk og hjelpe de som ønsker å slutte.

– KrF ønsker å forby røyking på offentlige plasser og viser til et forslag fremmet av den svenske sosialministeren, om røykeforbud på allmenne møtesteder, som uteserveringer og lekeplasser. Hva tenker du om et forbud?

– Vi er opptatt av at ingen ufrivillig skal utsettes for passiv røyking og det er derfor viktig å vise hensyn til hverandre i det offentlige rom. Det tror jeg også de fleste som røyker ute gjør, skriver hun.

Følge opp dagens lovverk

Rådgiver i astma- og allergiforbundet, Hogne Skogesal, sier at forbundet i utgangspunktet er positive til forslaget. Han mener likevel at de fleste av punktene allerede er regulert i nåværende lovgivning, og at dagens lovverk bør følges opp heller enn å lage nye lover.

– Slik jeg forstår forslaget er det ikke noe nytt. Flere av reguleringene, som å røyke ved inngangen til sykehus, eksisterer allerede i dagens lovgivning. Forslaget handler nok mer om å gjøre folk oppmerksomme på skadevirkningene, sier han.

LES MER: Kontroversielle politikere utsettes for hets

Utsatte astmatikere

Seniorforsker på rusmidler og tobakk ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund er ikke sikker på hvor effektiv en utvidet røykelov vil være. Han forteller at hovedargumentet bak både tobakksloven av 1988, og røykeloven fra 2004 er «beskyttelsesmotivet» – å beskytte tredjeperson fra de skadelige virkningene av innendørs eksponering for tobakksrøyk.

Ifølge Lund er det nå særlig hypersensitive, astmatikere og allergikere, som er utsatt for de skadelige effektene av passiv røyking utendørs.

– I verste fall kan passiv røyking utløse sykdommer hos denne gruppen, men for de aller fleste av oss representerer ikke tobakksrøyk i uteluft annet enn mildt ubehag. Spørsmålet er om ubehag og eventuell aversjon mot røykingens synlighet er tilstrekkelig for å legitimere et forbud utendørs, sier forskeren.

Lund stiller også spørsmål ved hvor effektivt et forbud mot å røyke offentlig vil være:

– Før implementeringen av røykeloven i 2004 ble det kjørt store kampanjer som gjorde røykerne oppmerksom på den helserisiko deres atferd kunne representere for ansatte i serveringsbransjen. Dette førte til aksept og høy etterlevelse.

Forskeren mener det kan oppstå problemer med etterlevelsen av forbudet hvis man ikke klarer å legitimere det.

– For et utendørs forbud mangler kanskje den samme overtalelseskraften, sier han.

LES MER: Avtalen som kan koste Norge dyrt

Moraliserende

Da røykeloven ble innført i 2004 protesterte mange mot at staten var moraliserende overfor røykerne.

– Tror du at noen vil mene at en utvidet røykelov er moraliserende, Olaug Bollestad?

– Det var en stor diskusjon om dette når røykeloven kom, men Dagfinn Høybråten får nå veldig mange takkebrev for å ha innført loven. Spørsmålet er ikke å stigmatisere røykerne, men om folkehelsen.

Bollestad mener det er mange andre steder røykerne kan oppholde seg.

– Røyking er for mange et reelt problem, så spørsmålet er hvem vi skal ta hensyn til. Landet vårt har også sagt både internasjonalt og nasjonalt at vi ønsker å få til en reduksjon av passive og aktive røykere, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter