Nyheter

Vil ha vekk Israel-merking

Bosetter-vin skal ikke merkes «Made in Israel».

Nå må alle de 28 EU-statene merke vin, frukt, grønnsaker og kosmetikk som kommer fra israelske bosetninger på Vestbredden, inkludert det annekterte Øst-Jerusalem og Golanhøydene. EU-kommisjonen har vedtatt at medlemslandene skal få retningslinjer for hvordan dette skal gjøres.

Ordlyden er ikke klar, men det skal være tydelig for kjøperne at varen kommer fra en israelsk bosetting, og ikke selve Israel, forteller EUs talsmann i Tel Aviv, David Kriss, til The Independent. Dagens merkeordning med «Made in Israel» skal bort.

LES MER: Sommerfeldt: – Start boikott av varer fra vestbredden

I Storbritannia, Belgia og Danmark merkes allerede importerte israelske varer på en slik måte at det går fram hvorvidt de er laget i Israel eller i Jordandalen på Vestbredden. Det gjelder spesielt frukt og grønnsaker.

Okkupert land

EU anerkjenner ikke Israels okkupasjon av Vestbredden, Gaza, Øst-Jerusalem og Golanhøydene. Unionen har opplyst at merkingen har som formål å skille mellom varer som er laget innenfor Israels internasjonalt anerkjente grenser, og i bosetningene, som defineres som illegale.

Israel okkuperte områdene i 1967, og bosetningene som siden er opprettet på Vestbredden er et brudd på folkeretten, sier Den internasjonale domstolen i Haag – som er en FN-domstol.

Det har tatt tre år for EU-kommisjonen å formulere retningslinjene. EU forbød i fjor import av fjærfe og meieriprodukter fra de ulovlige bosetningene, og det samme kan bli tilfelle med andre varer, melder NTB.

LES MER: «Boikott-tilhengerne har lært av Goebbels»

Israel fordømmer

I Jerusalem er man opprørt over vedtaket som er fattet i Brussel, og Israel fordømmer EU-kommisjonens avgjørelse.

– Vi beklager at EU av politiske grunner har valgt å ta et slikt eksepsjonelt og diskriminerende skritt, inspirert av boikottbevegelsen, spesielt på dette tidspunktet når Israel står overfor en terrorbølge rettet mot dets innbyggere, skriver det israelske utenriksdepartementet i en kunngjøring.

Ap spurte

For ett år siden tok lederen i Stortingets utenrikskomité, Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, opp israelske varer fra Vestbredden med utenriksminister Børge Brende (H).

– Har utenriksministeren tatt stilling til spørsmålet om regjeringen vil fraråde israelske varer produsert på okkupert land, og hvis utenriksministeren ikke er ferdig med å behandle saken, når er han klar til å gå ut med et standpunkt i saken, spurte hun i et skriftlig spørsmål til Høyre-statsråden.

Brende svarte at «når det gjelder spørsmålet om tiltak mot import av varer fra bosettingene, har vi ikke tradisjon i Norge for å iverksette sanksjoner eller restriktive tiltak mot andre land på egenhånd».

LES MER: Brende ut mot film-nekt

Ap ventet

Han minnet Huitfeldt også om at den rødgrønne regjeringen «vurderte i flere omganger spørsmålet om fraråding, uten at den trakk noen konklusjon i løpet av sin regjeringstid».

– Regjeringen vurderer saken, og jeg ønsker ikke nå å sette noen tidsfrist for når det vil bli konkludert, sa Brende i november i fjor.

Utenriksdepartementet jobber onsdag med en kommentar til EUs nye retningslinjer.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter