Kirke

Vil fortsette i Til Helhet

Nettverket Til Helhet skapt reaksjoner og preget nyhetsbildet de seneste dagene. Men en rekke av landets største kristne organisasjoner lever godt med sine medlemskap.

– Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) vurderer ikke å melde seg ut av Til Helhet. Jeg synes også at det er trist at Misjonskirken Norge melder seg ut. Jeg tror det er viktig at de som har et tradisjonelt syn på ekteskapet og på homofilt samliv står sammen i en tid hvor et slikt ståsted møter svært mye motstand, sier informasjonssekretær Espen Ottosen.

LES MER: Misjonskirken ikke lenger tilknyttet Til Helhet.

Mange med

Det har stormet rundt Misjonskirken Norge og Kjell-Ingolf Ropstad etter at Klassekampen i helgen meldte at trossamfunnet var tilknyttet nettverket Til Helhet. I går fortalte Vårt Land at Misjonskirken Norge ikke lenger vil være tilknyttet nettverket. På nettverkets nettsider står en rekke kristne organisasjoner og trossamfunn oppført som medlemmer:

• Den evangelisk lutherske frikirke

• Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag

• NLM

• Normisjon

• Indremisjonsforbundet

• Ungdom i Oppdrag

• Pinsebevegelsen

Vil gi sjelesorg

Jens Fredrik Brenne er styreleder i Til Helhet, og er utdannet som prest og sjelesørger. Han har vært med i styret i 12 år.

– Der har jeg ledet en gruppe med menn som strever med sin seksualitet, sier Brenne, som avviser at Til Helhet prøver å «reorientere» homofile.

– Det er et uttrykk vi ikke bruker. Vi bygger den kristne tro og åpenbaring, troen på at Gud har skapt oss til mann og kvinne, og til å leve dette ut i ekteskapet. Vi tilbyr hjelp ut fra tro og overbevisning. Når man tror Bibelen sier det ikke er rett til å leve i homofili, så har man rett til å få og gi sjelesorg på det grunnlaget.

– På nettsidene deres står det at dere vil «være med å formidle tro på at forandring av seksuell orientering er mulig»?

– Ja, vi vil gi tro og håp på at endring er mulig, og at det er verd å jobbe for hvis man ønsker for det. Det kan være endring i synet på seg selv, at man er skapt i Guds bilde, verdifull som man er. At det er mulig å endre måter å snakke på, livsstil, venner, synet på sin fortid. I arbeid med slike eksistensielle spørsmål kan det skje en endring, også av legning.

LES MER: KrF-toppene går i samme frimenighet.

Vil hjelpe

Brenne sier Til Helhet fokuserer på «seksualitetens bakenforliggende årsaker».

– Det er mange veier inn i homofili. Noen årsaker kan oppdages, andre ikke. Om man oppdager at man har vært utsatt for overgrep er det verd å jobbe med hvordan man forholder seg til det. Om far har vært fraværende, eller om mor har vært for intim – så kan det også være med å bidra, for eksempel.

– Tenker Til Helhet at man kan bli født homofil?

– Det finnes ingen vitenskapelig grunnlag for å si at man blir født sånn. Organisasjonene som arbeider med homofiles rettigheter, mener heller ikke at homofili er medfødt.

– Hva svarer du de som mener at den måten du snakker om homofili er krenkende og sårende?

– Jeg godtar ikke den måten å snakke på. Om jeg mener noe er galt, betyr ikke det at jeg krenker. Jeg har kontakt med mange homofile og har forståelse for at dette er vanskelig, men jeg godtar ikke å bli plassert som en som krenker menneskeverdet. Å si det er en trusselkommunikasjon.

LES MER: Slik håndterer Frikirke-Norge sitt homofilisyn.

Vil fortsette

Medieleder Petter Olsen sier Indremisjonsforbundet har «en frimodig tilknytning til Til Helhet».

– Vi forsøker eksempelvis å stille på representantskapsmøter. ImF støtter nettverkets formål og arbeid. Dette handler om mennesker som selv har et ønske om den hjelpen nettverket kan gi, skriver han i en tekstmelding til Vårt Land.

Leder Andreas Nordli forteller at Ungdom i Oppdrag også vil fortsette å være tilknyttet Til Helhet.

– Så vidt jeg vet har vi per i dag ikke brukt Til Helhets kompetanse, men det handler om å kunne benytte tilgjengelige ressurser dersom det skulle være nødvendig. For meg er det ikke sakssvarende å bruke ord som «reorientering». Ordet «helbredelse» er krenkende, da det indikerer at homofili er en sykdom. Det opplever jeg heller ikke at Til Helhet mener, sier han til Vårt Land.

Espen Ottosen sier Norsk Luthersk Misjonssamband har vært tilknyttet Til Helhet lenge. Selv har han sittet i nettverkets representantskap i ti år.

– Vi slutter opp om formålet til Til Helhet, men opplever at dette blir gjengitt upresist og tendensiøst i en del presseoppslag. Hovedintensjonen med Til Helhet er å legge til rette for at kristne med homofile følelser kan få støtte og hjelp til å etterleve sin egen overbevisning om at homofilt samliv er galt, skriver han i en e-post.

Tilknyttet

Normisjons Svein Granerud bekrefter at organisasjonen er tilknyttet Til Helhet.

– Vi støtter Til Helhets intensjon i være tilgjengelig for mennesker som ønsker samtale og refleksjon omkring spørsmål tilknyttet seksuell identitet. Grunnlaget er det kristne menneskesyn, med understrekning av alles likeverd og respekt for den enkeltes livssituasjon og veivalg, skriver han i en e-post.

Også Frikirken er tilknyttet nettverket, opplyser synodeformann Jarle Skullerud.

– I frikirkens menigheter, som ellers i samfunnet, har vi homofile med forskjellige behov og ønsker. Noen ønsker å leve i et likekjønnet parforhold, andre ønsker å leve i sølibat. Til Helhet er i dag til hjelp for noen av dem, og derfor er vi med i dette nettverket. Det betyr ikke nødvendigvis at vi støtter alle formuleringer som fremkommer på nettsider som Til Helhet har linker til, og vi vil ta opp sider ved dette på representantskapsmøtet i vår, uttaler han til Vårt Land.

Skullerud forteller at Frikirken i månedene som kommer skal drøfte sitt syn på seksualitet og samliv, på initiativ fra synodestyret.

– Dette vil skje gjennom samtaler i ulike fora frem mot vårt neste synodemøtet, og vil også omhandle hvordan vi møter mennesker med ulike syn på egen seksualitet.

LES MER: Kritiserer lav kvinneandel i Frikirken.

Ikke tilknyttet

Lederrådet for Pinsebevegelsen har stor respekt for arbeidet som gjøres, forteller Sigmund Kristoffersen, som er leder av lederrådet. Pinsebevegelsen har imidlertid ikke vært tilknyttet Til Helhet siden 2012.

– Dette ble gjort av prinsipielle og organisatoriske årsaker. Vår struktur med selvstendige menigheter tilsier at vi har begrensede ressurser på nasjonalt plan, skriver Kristoffersen i en e-post til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke