Nyheter

Vil forby Israel-boikott

Et forslag som vil gjøre det forbudt å støtte Israel-boikott nærmet seg flertall i det amerikanske senatet, men nå har mange demokrater fått kalde føtter.

Forslaget, som ble skrevet med støtte fra lobbyorganisasjonen AIPAC, foreslår å gjøre støtte for Israelboikott forbudt. Straffen som foreslås er bot på opptil en million dollar, eller fengsel i opptil 20 år.

Sist fredag sto 43 senatorer bak «Israel Anti-Boycott Act», som forslaget kalles. Støtten kom fra begge partier, og et flertall i Representantenes hus stilte seg også bak. Forslaget antas å være rettet primært mot den kontroversielle BDS-bevegelsen (Boycott, Divest, Sanction), som har møtt motstand fra statlig hold i store deler av Vesten.

En rekke amerikanske delstater har innført lover som nekter delstatsmyndighetene å samarbeide med selskaper som stiller seg bak BDS. I tillegg har parlamenter i land som Canada og Frankrike uttalt seg mot bevegelsen. FN hadde et eget møte for å diskutere tiltak mot bevegelsen tidligere i år. Israel har en lignende lov som forbyr israelske borgere å uttale seg positivt om boikott mot Israel.

LES MER: Ber boikottere holde seg unna

Bryter med grunnloven

I forrige uke sendte USAs største borgerrettighetsorganisasjon, ACLU, et brev ut til alle medlemmer av kongressen. Der gjorde de det klart at de ser store problemer med forslaget. «Vi tar ikke stilling til boikott av Israel, eller noe annet land. Men vi gjør det klart at staten kan ikke straffe borgere utelukkende for sine politiske meninger. Det bryter med grunnlovens første tillegg,» skriver de i brevet. Allerede skal mellom ti og femten demokrater ha begynt å vurdere sitt syn på lovforslaget.

ACLU betraktes generelt som en venstreorientert organisasjon i USA, men også fra høyresiden møter forslaget motstand. Lobbyorganisasjonen J Street, som jobber med å blande USA inn i fredsmegling i Midtøsten, går imot loven, tross at de er sterke motstandere av boikotten. De bekymrer seg også for ytringsfriheten.

Forslagsstillerne avviser at loven kolliderer med ytringsfriheten. Demokraten Ben Cardin og republikaneren Rob Portman mener forslaget utelukkende er en utvidelse av en eksisterende lov fra 1977, som gjør det ulovlig for amerikanskeide selskaper å delta i Israel-boikott. Ifølge ACLU går imidlertid lovforslaget ut på å utvide en annen lov fra 1979, som gjør det ulovlig for individer å slutte seg til andre staters boikotter. Forslaget vil utvide dette til å gjelde mellomstatlige organisasjoner som FN og EU.

Feelgood-forslag

– Det er i all hovedsak et feelgood-forslag, mener Deborah Kitchen-Døderlein, førsteamanuensis på Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved Universitetet i Oslo.

– Det skal i all hovedsak appellere til velgere som er skeptiske til FN, og pro-Israelvelgere. Virkningen kan være så begrenset som at man bare nekter bedrifter som støtter FN-sanksjoner mot Israel, å skaffe seg utenlandsk valuta gjennom amerikanske myndigheter.

Motstand mot FN og overnasjonale organisasjoner har lange tradisjoner i USA.

– Dette elementet gjør lovforslaget spiselig også for demokrater, sier Kitchen-Døderlein.

LES MER: LO står ved boikottvedtak

Kan ødelegge liv

Kitchen-Døderlein er likevel ikke positiv til forslaget.

– I verste fall kan det også brukes mot individer som uttrykker støtte for å boikotte Israel. Det er et brudd på grunnlovens første tillegg, og derfor gjør ACLU rett i å stå imot forslaget, mener hun.

– Det stinker av McCarthyisme, mener førsteamanuensisen. Joseph McCarthy var amerikansk senator på 50-tallet, da USA var preget av en sterkt antikommunistisk atmosfære. McCarthy sto for en utrenskning av kommunister fra statsadministrasjonen. Til slutt ble folk svartelistet utelukkende basert på mistanke om kommunistiske sympatier.

– Folk kan bli arrestert gjennom denne loven også. En stakkars student som erklærer sin støtte til Israel-boikott, for eksempel. Myndighetene vil naturligvis ha en dårlig sak i retten, men uansett vil det kunne ødelegge mye for vedkommende, mener Kitchen-Døderlein. Hun påpeker at en rekke individer fikk livene sine ødelagt tross at de aldri ble domfelt under McCarthy-æraen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter