Nyheter

Vil bekjempe sosial kontroll

Danske myndigheter opprettet nettverk mot sosial kontroll, men ble overrasket av at det trakk til seg mennesker fra kristne miljøer. – Stikk i strid med hensikten, mener Dansk folkeparti.

Da Udlændinge- og Integrationsministeriet i Danmark opprettet nettverket «Med al ære og respekt» for bekjempelse av «negativ sosial kontroll og æresrelaterte konflikter» forventet de at det ville trekke til seg ikke-vestlige minoriteter. Nettverket skulle dels fungere som talestol for de som allerede hadde brutt ut av den sosiale kontrollen, og dels som resursbase for unge som ville bryte ut og sosialarbeidere og andre med ansvar for å hjelpe de som ville ut.

Men det viste seg raskt at også etniske dansker fra kristne miljøer hadde et like stort ønske om å bidra i kampen. Disse utgjorde raskt én tredjedel av nettverkets 25 medlemmer.

Overraskende funn

– Vi ble først noe overrasket, sier Jacob Als til avisen Berlingske Tidende.

Han er administrerende direktør i Als Research, som var med på å utvikle nettverket.

– Men vi må også si, at frem til nå har de kristne vært en totalt oversett gruppe, sier Als, med henvisning til at det har vært stor oppmerksomhet rundt sosial kontroll i danske minoritetsmiljøer, men mindre fokus på slike problemer i kristne miljøer.

LES OGSÅ: – Forsøk på sosiale kontroll av minoritetskvinner kommer også fra majoritetsbefolkningen

Ikke formålet

Reaksjonene på vendingen nettverket tok, har ikke latt vente på seg. Spesielt etter at tre av de som sto frem som tidligere medlemmer av kristne organisasjoner lot seg intervjue av Berlingske har kritikken haglet.

Blant annet sier talsmann for integrering i Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, at nettverket bør legges ned.

– Kampanjen går jo stikk imot hensikten – og jeg kan ikke se andre løsninger enn å legge ned prosjektet, sier han til Berlingske Tidende.

LES OGSÅ: – Koster å ta oppgjør med sosial kontroll

Også i Norge

– Det er like mye sosial kontroll i strenge, kristne miljøer. Det er bare mye mer oppmerksomhet rundt de islamske miljøene, sier Hilde Langvann.

Langvann er daglig leder i organisasjonen Hjelpekilden som spesialiserer seg på å hjelpe mennesker i vanskelige religiøse situasjoner. På bakgrunn av reaksjonene nettverket i Danmark fikk, tror hun vi kan ha kommet lengre i arbeidet mot sosial kontroll enn danskene.

– Vi har blant annet en handlingsplan mot sosial kontroll, hvor det spesifikt presiseres at dette også skjer i kristne miljøer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter