Politikk

Viken Frp vil endre loven så IS-krigere kan dømmes for landssvik

Himanshu Gulati tror på flertall på Frps landsmøte. – Når nordmenn aktivt reiser for å delta i IS, så er det forræderi, sier han.

Vårt Land har fått tilgang til resolusjonen, som ble fremmet av Ullensaker Frp:

«Viken Frp mener at norske statsborgere som har reist og aktivt sluttet seg til IS eller andre organisasjoner som kriger mot styrker hvor norsk militært personell inngår, bør anses å ha gjort seg skyldige i og dømmes for landssvik».

– Handler om lojalitet til landet sitt

Stortingsrepresentant Himanshu Gulati står bak forslaget. For ham er saken prinsipiell og handler om å understreke alvoret i handlingene:

– For meg handler dette om lojalitet til landet man er statsborger av. Hvis en norsk statsborger reiser for å delta eller støtte en styrke som har som mål å krige mot norske soldater eller koalisjoner Norge inngår i, så er det forræderi mot kongeriket, sier han.

Den naturlige konsekvensen av det er at man dømmes for landssvik, mener Gulati.

– Det gjelder også de som muliggjør krigføring gjennom andre støttefunksjoner enn strid, slik IS-kvinner aktivt har gjort, sier han.

Gulati tror resolusjonen vil nå fram til partiets landsmøte og bli vedtatt der. Ifølge ham fikk han full oppslutning da forslaget ble vedtatt på årsmøtet i Viken Frp nylig.

Ønsker å endre lovgivningen om landssvik

– Målet er at Frps skal fremme et representantforslag i Stortinget om å endre straffelovens paragrafer om landssvik, sier han.

I dag gjelder lovens to paragrafer om landssvik bare norsk territorium (se faktaboks). Gulati og Viken Frp vil at de også skal gjelde i utlandet. Får forslaget flertall, vil det bety langt strengere straff for blant annet hjemvendte IS-krigere:

• Strafferammen for å delta i en terrororganisasjon, eller reise med mål om det, er seks år.

• Landssvik har en strafferamme på ti år, grovt landssvik på inntil 21 år.

For Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim fra Drammen, er det et sentralt poeng. Han stilte seg bak resolusjonen på Vikens landsmøte.

– Jeg anser sjansene som gode for at resolusjonen godtas av landsstyret og går videre til landsmøte, sier Helgheim.

Avviser takk for sist til regjeringen om IS-kvinne

I 2019 publiserte NRK podkasten «Det svarte flagget», der vi møter tre terrordømte nordmenn, som forteller om sine opphold i IS-kontrollerte områder. De forteller også om sosialt belastet bakgrunn eller tunge hendelser i livet, som kanskje kan ha spilt inn da de ble radikalisert eller dro til IS-områder.

Kan det være en overdreven reaksjon å dømme slike mennesker for landssvik?

– Det er riktig at gruppen som har reist til Syria er sammensatt, men dette er likevel folk som med åpne øyne har valgt å slutte seg til en gruppe som kriger mot norske statsborgere. Det er et grovt svik, svarer Gulati.

Det var hjemhentingen av en norsk IS-kvinne og hennes syke barn som ble dråpen som førte Frp ut av Solberg-regjeringen. Allerede første dag som opposisjonsparti gikk Jon Helgheim rett i klinsj med statsministeren om temaet i Stortingets spørretime.

Himanshu Gulati avviser derimot at fremstøtet er et takk for sist til Frps gamle regjeringskamerater.

LES OGSÅ:

• To store Frp-lag presser på for å snu Frp i mer nasjonal og antiglobal retning

• Analyse: Etter Grande-exit har Venstre kurs mot opprivende kamp

• Berit Aalborg: «En voksende understrøm av kristenkonservative, unge menn er kritiske til kvinnelige ledere og pastorer»

---

Landssvik

  • Med landssvik forstås den som under okkupasjon eller internasjonal væpnet konflikt på norsk territorium – eller ved fare for dette – yter fienden eller okkupasjonsmakten bistand mot Norge eller skader den norske forsvarsevnen.
  • Himanshu Gulati og Viken Frp vil endre loven, slik at dette også gjelder i utlandet.
  • Kilde: Lovdata

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk