Nyheter

– Vi har en plikt 
overfor barna

Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown skal lede kommisjon for å øke investeringene i utdanning i fattige land.

Bilde 1 av 2

– Vi har en plikt til å sørge for at alle barn får skolegang. Både av ren omsorg, av humanitære grunner og av hensyn til den globale sikkerheten, må vi sørge for å oppnå dette, sier Gordon Brown til Vårt Land.

Han understreker at målet om utdanning til alle må være nådd innen 2030. Mye handler om å sette av ressurser i rike giverland, og ikke minst endre prioriteringene i de fattige landene selv. Brown er FNs spesialutsending for global utdanning, og skal nå lede en kommisjon for å utvikle et bedre system for å finansiere utdanning for alle.

LES OGSÅ: Qatar vil mer enn fotball-VM

En plikt

Til Vårt Land sier den tidligere britiske statsministeren at det knapt finnes en eneste forelder som ikke ønsker at barna deres skal få seg en utdanning.

– Hva som enn er grunnen til at så mange ikke får utdanning, enten det er borgekriger som nekter dem skolegang, om det er miljøproblemer som gjør at de må reise fra sitt lokalmiljø, eller om det er naturkatastrofer som jordskjelvet i Nepal nylig, så har vi en plikt til å sørge for at alle får anledning til å gå på skolen.

Brown påpeker at den grunnleggende grunnskole og videregående skolegang i dag nektes 124 millioner barn og unge, og han forventer et krafttak for å endre dette. Det vil kreve årlige­ tilleggsressurser på rundt 22 milliarder dollar for å sikre grunnutdanning av god kvalitet i perioden­ fram til 2030, ifølge FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO).

LES OGSÅ: Funksjonshemmet? Glem skolegang ...

Nedgang

Investering i utdanning i utviklingsland har de siste årene gått ned og stagnert. I går kunngjorde statsminister Erna Solberg at det nedsettes en internasjonal kommisjon for å bedre systemet. Norge står bak initiativet sammen med Indonesia, Chile, Malawi og UNESCO.

– Jeg har høye forventninger til at konferansen i Oslo vil mobilisere ytterligere ressurser og sikre politisk støtte for dette formålet. Vi har identifisert noen områder som vil kreve særlig oppfølging. Dette inkluderer utdanning for jenter, kvalitet i skolen og 
utdanning i krisesituasjoner, sa Solberg.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter