Nyheter

Qatar vil mer enn fotball-VM

I 2010 kunne emiren­ av Qatar og kona Sheikha Mozah juble over tildelingen av
 fotball-VM til ørkenlandet i 2022. 
Nå satser Qatar store penger på 
utdanningsbistand.

Bilde 1 av 3

Fotballdrømmen gikk ikke helt som herskerne i det oljerike konge­dømmet i Golfen hadde planlagt. Det er påstander om massiv korrupsjon, og byggingen av VM-anleggene har kostet livene til hundrevis av underbetalte fremmedarbeidere.

Den høyprofilerte Sheika Moza bint Nasser, som i 2010 klappet for en VM-tildeling som overrasket og delvis sjokkerte en hel verden, har nå i økende grad rettet blikket i humanitær retning. I 2012 etablerte hun Education­ Above All (EAA), et storstilt bistandsprogram­ som hjelper noen av verdens aller fattigste barn i 38 land til å få utdanning.

LES OGSÅ: – Vi har en plikt overfor barna

Ti millioner

– Vi har forpliktelser om å utdanne fem millioner barn, og på sikt vil vi hjelpe ytterligere­ fem millioner til skole
gang. Totalt har vi som mål å få inn en milliard dollar gjennom våre partnere. Aller mest vil vi hjelpe de ti prosent fattigste og mest marginaliserte, sier direktør Desmond Bermingham i EAA til Vårt Land under utdanningskonferansen i Oslo.

Han legger ikke skjul på sin beundring for den norske regjeringens­ bistandsinnsats, der utdanning,­ ikke minst for fattige jenter, er et satsingsområde. Bermingham inviterer Norge til å gå inn som en ny partner i Sheikha Mozahs globale skolesatsing:

– Qatars myndigheter har finansiert­ EAA med 300 millioner dollar, og lover å dekke halvparten av totalen. Vi ser store likheter mellom Qatar og Norge. Begge har store olje- og gassressurser og sterk vilje til å satse på bistand. Begge har oljefond­ og satser systematisk på utdanning som en nøkkel til den omstilling som kreves når olje- og gassreservene minker, påpeker Bermingham.

LES OGSÅ: Funksjonshemmet? Glem skolegang ...

Søkkrik

Den kongelige høyheten og sjubarnsmoren Sheikha Mozah er blant verdens rikeste kvinner. I 2013 kjøpte hun tre enorme bygninger i Cornwall Terrace i London, angivelig for rundt 1,5 milliarder kroner. Eiendommen regnes som den dyreste og mest eksklusive i Storbritannia, og er i praksis hovedkvarter og bolig for den økonomisk og politisk mektige al-Thani-
familien i London.

– Er hennes spesielle bakgrunn og rikdom en hemsko i arbeidet med å fremme det som er et av verdens største, private bistandsprosjekter, dr. Bermingham?

– Tvert imot. Hennes høyhet har i mange år spilt en aktiv rolle som pådriver for utdanning og ulike humanitære prosjekter. Hun har skaffet seg en fantastisk global profil, og er en inspirerende leder for oss som gjør den faglige jobben. Mitt inntrykk er at politiske ledere og andre setter stor pris på nye og uavhengige aktører som henne. Det er positivt med nye stemmer og private penger som supplerer offentlig innsats innenfor utvikling, slik Bill og Melinda Gates er det fremste eksempelet på.

Følg oss på Facebook og Twitter!

FN-utsending

Sheikha 
Mozah er utdannet sosiolog fra Universitetet i Qatar og var i 2003 UNESCOs spesialutsending for utdanning. Hun har frontet utviklingen av universitetssektoren i hjemlandet og etablert institusjoner som Qatars­ filharmoniske orkester og det høyteknologiske, medisinske senteret Sidra.

– Er hennes humanitære engasjement­ del av en bred strategi for økt internasjonal anerkjennelse for Qatar, et land som må tåle kritikk for å mangle grunnleggende demokratiske institusjoner­ og rettigheter?

– Jeg er utdanningsekspert og blander meg ikke i det politiske­. Det som er helt klart er at Sheikha­ Mozah er brennende engasjert­ i å bidra til å skape den beste utdanning­ som er mulig, både for barn og unge i Qatar og ellers­ i verden. Sist høst besøkte hun flyktningleirer i Syria og Tyrkia, der barn roper etter skolegang. Hun vil gjerne bidra til å gi barn et positivt håp for framtiden, sier Bermingham, som har bred erfaring på toppnivå i globalt utdanningsarbeid, blant annet­ fra Verdensbanken og britiske myndigheter.

LES OGSÅ: Ynskjer ikkje katolsk skule

Emirens mor

Sheikha Mozah er den andre kona til Tamin bin Hamad al-Thani, emiren som abdiserte for to år siden og overlot rikets mektigste posisjon til parets felles sønn, sjeik Tamin bin Hamad al-Thani (35). Sønnen har dermed arvet en posisjon med enorm politisk og økonomisk makt i et av verdens rikeste land.

– Hele staten Qatar er blitt et slags storselskap med emiren som administrerende direktør, skriver Allen J. Fromherz i Qatar: A Modern History.

De styrende rår over enorm rikdom og har lenge brukt 
betydelige ressurser på oppkjøp utenlands, inklusive stormagasinet Harrods i London og en betydelig eierandel på London-børsen. Samtidig satses det tungt på å pusse opp et internasjonalt image som på mange måter er problemfylt, med shariastyre, dødsstraff for homoseksualitet og påstander om finansiering av jihadistgrupper. Det siste blir iherdig benektet av myndighetene.

Al Jazeera

Blant annet sponser Qatar mange utdanningsinstitusjoner, og den forrige emiren etablerte medieimperiet Al Jazeera­, som på mange måter har revolusjonert en strengt kontrollert arabisk medieverden. 
Landet arrangerer årlig store­ idrettsstevner og bruker nå 
milliarder på å forberede fotball­-VM i 2022, hvis ikke FIFA-skandalene omgjør­ det omstridte vedtaket.

For direktør Desmond Bermingham i EAA representerer Qatars økonomiske muskler og Sheikha Mozahs engasjement for utdanning en mulighet han 
håper verden vil se mer av:

– Verdens regjeringer må bære hovedbyrden i humanitær satsing, men det er viktig å få privat sektor sterkere inn. Det betyr ikke bare friske penger, men også nye tanker og løsninger og kanskje økt effektivitet. EAA vil gjerne ha norske myndigheter med som partner, men vi arbeider også for å etablere en aksjeobligasjon­ for utdanning, og har konkrete forhandlinger om medfinansiering fra et stort britisk finansselskap, sier direktør­ Bermingham i 
Education Above All.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter