Klima

Vi er dårligst i Norden på miljø

Norge er nummer 17 på listen over verdens beste 
miljøland. – Jeg tror vi ser på oss selv som mer grønne enn vi egentlig er, sier Marit Braastad (67).

Bilde 1 av 2

– Det er litt utrolig at Norge havner på 17. plass. Det hadde jeg ikke forestilt meg, sier Kristian­ Kristensen (33), som har tatt ­turen innom Sofienbergparken minigjenbruksstasjon i Oslo for å ­levere inn noen batterier og ­annet farlig avfall.

17. plass

Norge havner på en 17. plass på miljøindeksen Environmental Performance Index. Den rangerer land etter hvordan de pres­terer på viktige miljøområder. Over 20 indikatorer, som blant annet handler om vann- og luftkvalitet, biomangfold, klima og helse, måles og settes sammen til en score på maksimalt 100. Indeksen er utviklet i et samarbeid mellom universitetene 
Yale og Columbia, ulike miljøstiftelser og Verdens økonomiske forum.

Finland, Island, Sverige og Danmark ligger på henholdsvis første-, andre-, tredje-, og fjerdeplass.

LES OGSÅ: «Er vi med på det grønne skiftet?»

Kristensen er selv dansk og så for seg at Norge lå godt an i Norden når det gjaldt klima og miljø, og ble overrasket over at hjemlandet Danmark lå lagt foran på indeksen.

Marit Braastad (67), som også er innom minigjenbruksstasjonen, var ikke like overrasket. Men hun mener det er en tankevekker.

– Vi nordmenn har nok en miljøbevissthet som enkelte land ikke har, men jeg tror vi ser på oss selv om mer grønne enn vi egentlig er, sier Braastad.

– Fortjent

– Tallene viser kanskje at vi ikke er så klima­flinke som vi liker å framstille oss selv. Jeg vet ikke om folk flest kjøper at vi er flinkest i klassen, men regjeringen liker å framstille oss som det, sier fagsjef i Bellona, Hallstein Havåg.

Han mener hovedgrunnen til at Norge havner så langt bak sine naboland i nord på indeksen, handler om våre CO2-utslipp. Han har spesielt bitt seg merke i at Norge i kategorien klima og energi havner på en 91. plass.

LES OGSÅ: Dropper oljen i stor energimelding

Han drar fram Sverige som et eksempel som fra 1990 til 2012 har klart å kutte CO2-utslippene­ sine med 23 prosent, mens Norge­ har økt sine med 28 prosent, ifølge­ CAIT-databasen.

– Det er bekymringsverdig at trenden viser at vi ikke klarer å kutte våre egne CO2-utslipp. Det er ikke et land med så store klima­ambisjoner verdig. Med tanke på dette, er 17. plass fortjent, sier Havåg.

LES OGSÅ: – Unge kristne unngår samtaler om tro

Ikke fornøyd

– Det ser ikke så pent ut med en 17. plass. Det er vi ikke fornøyd med. Vi mener jo selvfølgelig at vi fortjener en bedre plassering og vår ambisjon er jo også å ligge på topp, sier statssekretær i Klima- og miljø­departementet, Lars ­Andreas Lunde.

Lunde påpeker likevel at selv om Norge ligger et stykke ned på listen, så er det jevnt i toppen når man ser på score. Norge har en score på 86,9, mens topplandet Finland har en score på 90,86.

LES OGSÅ: Aksel Braanen Sterri innrømmer at han kan være for hard mot dem som tror

Kriterier

Statssekretæren mener det er en generell oppfatning at Norge fører en ambisiøs klima- og miljøpolitikk.

– Vi kommer utvilsomt ut blant de mest miljøvennlige landene sammen med våre naboland.

– Men Norge havner jo et stykke­ unna nabolandene på indeksen?

– Hvilke kriterier man velger i en indeks har mye å si for hvor man havner. Vi ser at på mange andre indekser havner vi mye lengre opp. I denne indeksen ser vi for eksempel at Norge scorer dårlig på skog, men det eneste kriteriet de har målt, er tap i 
trekronedekning. Det sier 
lite om kvaliteten på skog­forvaltningen, sier Lunde.

LES OGSÅ: Spar møkk og melker kyr for å forstå matproduksjon bedre

Fiskeri og helse

Selv om Norge­ samlet sett havner et stykk­e unna våre nordiske ­naboer på listen, troner vi på førsteplass både når det gjelder fiskeri og helse. Undersøkelsen har kommet ut annethvert år ­siden 2006.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima