Nyheter

– Vær litt mindre opptatt av hva alle ­andre ­synes

En ny rapport viser at de viktigste årsakene 
til helseplager i Norge, er rygg- og nakkeplager, 
angst og depresjon.

– Nei, det er ikke noe nytt, sier statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg.

– Folkehelsemeldingen som kom i fjor, viser akkurat det samme. Det er de lidelsene som fører til mest sykefravær, og sånn har det vært de siste 10–15 årene. Muskel- og skjelettplager er et sammensatt område. Det kan være slitasjeskader, revmatisme og påkjenninger etter hardt fysisk arbeid. Stress i muskulaturen påvirker alle deler av kroppen.

– Vi stresser oss syke?

– Mennesket er en helhet. ­Hodepine begynner ofte i beina. Om du er lei deg, krøker du deg sammen. Når du faller sammen, kompenserer du ved å holde deg oppreist, men for å stå støtt må du stramme ryggen. For å unngå å gråte, må du kontrollere pusten din. Når du kontrollerer pusten din, biter du tennene sammen. Fordi du biter tennene sammen, får du hodepine.

LES OGSÅ: Vi blir friskere av et sunt klima

Høyt press

– Generasjon perfekt er et begrep vi ofte bruker om unge generasjonen som vokser opp i dag. Er presset like stort for alle?

– Det er nok større hos kvinner enn menn. Kvinner i dag har et høyt press på seg om at de skal greie alt på en gang, men presset på kvinner er ikke noe nytt. Se bare på kjole- og korsett-
bildene av dronning Maud. Kvinnene på den tiden hadde så stramme korsetter at de fikk leverskader. Kvinner i dag skal også se velstelte og yndige ut. Det er derfor det er så deilig å bli gammel. En trenger ikke være perfekt. Det er ikke så farlig om en ikke vet og husker alt, for en vet og kan mye likevel.

LES OGSÅ: Barn spiser farlige batterier

Ikke skadelig å jobbe smartere

– Hva kan vi gjøre for å holde oss friske lengst mulig?

– Vær litt mindre opptatt av hva alle ­andre ­synes. Innen rimelighetens grenser, selvfølgelig.

– Teknologien skal hjelpe oss å jobbe smartere. Kan vi jobbe oss så smarte at vi blir syke av det?

– Det er ikke nødvendigvis s­kadelig å jobbe smartere. Teknologiske hjelpemiddel kan hjelpe oss til å jobbe raskere, men det er skadelig om det tar over livet vårt fullstendig og vi slutter å ha et liv utenfor Facebook.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter