Politikk

Venstres klimaskvis

Konfliktlinjen klima mot bilisme har blitt så voldsom at regjeringspartiene vil slite med den uansett utfall av bompengedramaet, mener kommentator Aslak Bonde.

– Så lenge konfliktlinjen opprettholdes er det helt håpløst for Venstre å opprettholde image som klimaparti. De må velge mellom regjering og troverdighet i klimakampen. Da kan man lure på hvor lenge regjeringen holder, sier kommentator i Morgenbladet, Aslak Bonde.

Nok en gang har Venstre fått problemer med å håndtere at Frp setter hardt mot hardt i konfliktlinjen bilisme mot klima, mener Bonde. Han trekker linjen tilbake til forhandlingene om den mye omtalte bilpakken fra statsbudsjettforhandlingene i 2016.

– Siv gjør det samme nå som i 2016. Hun gambler, sier Bonde.

Det viktigste fra Venstres oppsummering av det som skjedde høsten 2016 er at de ikke tåler den type bråk særlig godt: Velgerne straffer dem for det. De ikke tåler å være partiet som sier «nei, nei, nei», mener Bonde.

– Det vet Siv Jensen, hun satser på at det gjør at de gir seg denne gangen også, sier Bonde.

LES OGSÅ: Frp fant bompengeløsning – ultimatum til Venstre

Hva blir historien

Samtidig er dette en annen situasjon enn i 2016. Nå er det valgkamp, og meningsmålingene til Venstre er dårlige.

– Det er flere i Venstre som stiller seg spørsmålet: «Hva som skjer hvis vi gir oss nok en gang?». Svaret de gir seg selv er at da vil Siv prøve samme strategi igjen ved neste korsvei, sier Bonde.

Begge partier kan imidlertid vinne på bompengesaken hvis bildet som fester seg er at de «kjempet som løver» for sin sak, mener Bonde.

Samtidig er det Venstre som er mest sårbar for at historien ikke blir slik.

– Hvis historien i media også denne gangen blir, og slik ser det også ut nå, at Venstre ga seg enda en gang og at Frp vant med rå maktbruk, da ser det mørkt ut for partiet, sier Bonde.

LES OGSÅ: KrF-topp støtter Venstre i bomstrid: Ingen enighet på bordet

KrF på sidelinjen

Johannes Bergh, valgforsker ved institutt for samfunnsforskning, mener også at Venstre er spesielt sårbare fordi de tidligere har vært preget av lignende konflikter.

– Konfliktene gjør at det blir veldig tydelig for velgerne at partiet ikke får gjennomslag for sin politikk. Jeg tror konflikten er uheldig for Venstre i denne valgkampen, det er vanskelig å se for seg at det er positivt for dem, sier Bergh.

KrF priser seg på sin side lykkelig for at de ikke er direkte involvert, tror han.

– KrF er i en vanskelig situasjon allerede, fordi de har mistet mange velgere allerede. Jeg ser for meg at de synes det er greit ikke å være direkte involvert og at de ikke er i den situasjonen Venstre er i, sier Bergh.

Forlatt for godt

I likhet med Bonde tror Bergh at Frp forsøker et høyt spill for å vinne velgere. Men han tror at mesteparten av velgerne som har forlatt dem til fordel for bompengepartier allerede er tapte velgere.

– De kan kanskje begrense velgerflukten ved at de viser såpass tydelig at de kjemper for denne saken. Hvis de får betydelig gjennomslag er det positivt for Frp. Men et er vanskelig å se for seg at de klarer å hente tilbake alle velgerne de har mistet til bompengelistene uansett utfall, sier Bergh.

Høyre kan tjene på denne saken, mener Bergh, hvis de klarer å lose regjeringsprosjektet trygt i havn.

– Høyre er det partiet som sterkest ønsker seg et bredt borgerlig samarbeid, og som har de velgerne som sterkest ønsker seg det, sier Bergh.

LES OGSÅ:

Unødvendig

Hele bompengekrangelen kunne og burde vært løst på forhånd, mener valgforsker Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

– En god håndtering ville vært å rydde dette vekk på forhånd. Nå stjeler bompengekranglingen oppmerksomhet om sakene de ønsker å profilere. Det er også derfor Erna Solberg mister tålmodigheten, sier Tuastad.

---

Bompengedramaet

  • Bompengestriden i regjeringen startet for fullt tidlig i juni.
  • Da vedtok Frp seks krav for å få ned bilistenes bompenger: Stoppe nye bypakker, endre nullvekstmålet, slette bompengegjeld, kutte kostnader i eksisterende bypakker, stille strengere krav til lokale bidrag i byene og si nei til veiprising.
  • Frp krevde da at regjeringen skulle sette seg ned og forhandle om deres krav.
  • Denne uken toppet dramaet seg da Frp vedtok enighet om en skisse som Venstre enda ikke hadde godtatt.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk