Nyheter

Venstre-topper: Derfor sliter vi på målingene

«Intern omstilling» i partiet får skylden for et halvt år med dårlige målinger for Venstre. Men nå er hvetebrødsdagene over, lover partitopper.

– Det første statsbudsjettet som legges frem etter at Venstre gikk inn i regjering viser med all tydelighet at politikken er endret og at Venstre har stor påvirkning og store gjennomslag i regjeringens politikk og prioriteringer, erklærte Venstre-leder Trine Skei Grande i en pressemelding etter fremleggelsen av statsbudsjettet mandag.

Skei Grandes kommentarer ble etterfulgt med Venstre-politikere som prøvde å komme på i alle flater med budskapet om at Venstre hadde gjort budsjettet «grønnere, rausere og mer sosialliberalt». Sistnevnte kommunikasjonsfrase har vært partiets mantra helt siden Venstre gikk inn i Solberg-regjeringen i januar.

LES OGSÅ: Statsbudsjettet 2019 – slik kjemper de om KrF

Svake målinger

Men på tross av at Venstre-toppene i ti måneder har hevdet at de gjør landet grønnere, rausere og mer sosialliberalt, har det ikke skapt umiddelbar entusiasme blant velgerne:

Fem av de siste syv månedene har partiet ligget under sperregrensen på et snitt av målingene, ifølge nettstedet pollofpolls.no. Snittet i oktober er på lave 3,5 prosent – nesten ett prosentpoeng under det allerede skuffende valgresultatet på 4,4 prosent.

LES OGSÅ: Kirken får kutt i statsbudsjettet

I skyggen

– En mulig forklaring på dette er at Venstre kommer i skyggen av de større partiene i regjeringen, sier valgforsker Johannes Bergh.

Han påpeker at det er vanskelig å forklare med sikkerhet hvorfor Venstre gjør det dårlig på målingene.

– KrF og Venstre gikk hver sin vei etter valget. Mens Venstre gikk inn i regjering, gikk KrF i opposisjon. Samtidig har ingen av partiene kommet godt ut av det. Det er vanskelig å si om situasjonen ville vært annerledes dersom Venstre ikke gikk inn i regjeringen, sier Bergh.

Terje Breivik, parlamentarisk leder i Venstre, mener derimot han vet hvorfor partiet gjør det dårlig på målingene:

– Hovedforklaringen er at Venstre nødvendigvis har brukt mye tid på internt arbeid, sier Breivik.

Han peker på at partiet gikk rett inn i sonderinger med regjeringen etter fjorårets valg. Deretter hadde partiet det Breivik omtaler som «en omfattende og krevende prosess på kammerset» før partiet gikk inn i regjeringsforhandlinger og, til slutt, regjering.

– Man trenger tid på mentalt å omstille seg fra å være opposisjonsparti på Stortinget til å komme i regjering. Dermed har vi ikke brukt nok tid på å være synlige det siste året, sier Breivik.

LES OGSÅ: MDG slakter klimaprofil i statsbudsjettet

Tid for endring

Breivik får følge av Alfred Bjørlo, ordfører i Eid og en av Venstres mest profilerte lokalpolitikere.

– Å sitte i regjering er en ny og krevende situasjon for partiet. Det er en ny måte å arbeide på, og det tar tid for partiet å bli vant med det, sier Bjørlo.

Eid-ordføreren var en av de første i partiet som tok til orde for å gå inn i den daværende Høyre/Frp-regjeringen. Han oppsummerer regjeringsdeltakelsen som «omtrent som forventet» etter ti måneder.

– Noen trodde kanskje at velgerne ville strømme på så fort man kom i regjering. Sånn er det ikke, her må det jobbes, sier Bjørlo.

Må vise seire

Bjørlo mener mandagens statsbudsjett har «en tydelig Venstre-profil» og viser gjennomslag i sentrale saker. Samtidig er han ikke sikker på at budsjettet alene skal sikre partiet fremgang.

– Budsjettet synliggjør at Venstre får resultater ved å sitte i regjering i form av at vi leverer på våre kjernesaker. Kanskje det vil få noen Venstre-velgere ned fra gjerdet, sier Bjørlo.

Terje Breivik er sikker på at partiet nå skal løfte seg ved å vise frem politiske seire, såfremt ikke KrF kaster regjeringen i høst.

– Vi er ferdige med våre hvetebrødsdager som regjeringsparti, erklærer Breivik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter