Nyheter

Venstre setter kurs for regjering med Frp

Landsstyret godtar et historisk steg for Venstre: Åpner for å regjere Norge sammen med den gamle «fienden» Frp.

Etter et langt landsstyremøte kunne partileder Trine Skei Grande slippe både nyheten om og begrunnelsen bak Venstres omstridte beslutning.

– Vi skal være ærlig om at det å få til en regjering på borgerlig side, vil bli vanskelig og krevende. Men gi oss en sjanse til å prøve det, innledet Grande.

Forhandlingene ventes å starte rett over nyttår. Landsstyret vil få resultatet av forhandlingene til behandling så snart det foreligger – for å gi stortingsgruppen et siste råd.

Men under et møte i går kveld, har Venstres stortingsgruppe alt klarert at forhandlingsstart er etter jul er i orden.

LES OGSÅ: Hovedsaken: «Et kokende hat» mot Arbeiderpartiet»

«Vise medmenneskelighet»

Og det hviler klare forutsetninger foran den kommende tautrekkingen med Høyre og Frp:

– De verdiene en regjering skal basere seg på, innebærer å vise medmenneskelighet og omtanke for andre. Skal vi gå i regjering, handler det om det store, sosialliberale prosjektet. Hvis du snubler og faller, så skal fellesskapet løfte deg opp igjen. Og gi en ny sjanse, sa Grande i talen.

Integrering, skole, grønn politikk, gründerskap, barnefattigdom – alt dette er felt der Venstre vil jobbe for gjennomslag.

LES OGSÅ: Frp vil ha et siste ord om Venstre-deltakelse

Kritikere ønsket heller samarbeidsavtale

Flertallet i landsstyret var til slutt «veldig klart», bekrefter Grande overfor Vårt Land. Det manglet likefullt ikke på kritiske røster i den flere timer lange debatten.

– Jeg har stor respekt for at det er uenighet i partiet. Men jeg ber bare om at dere gir meg og gjengen i stortingsgruppen en sjanse. Jeg skal love at egenarten til Venstre ikke endrer seg, sa hun.

Grande bekreftet etter talen at det var flere i salen som heller ønsket seg en samarbeidsavtale som i dag. Men det som binder Venstre-folkene sammen, er likevel ønsket om en borgerlig løsning.

Delt også i ledertrioen

Hun bekreftet også at det var delte meninger i ledertrioen om regjeringsforhandlingene. Det er kommet frem at nestleder Terje Breivik har vært skeptisk.

– Også Breivik synes vi har hatt gode sonderinger. Vi er litt uenige om taktikken akkurat nå, men jeg håper at de neste skrittene kan samle alle bak det vi i forhandlingene er blitt enige om.

Overfor pressen etterpå poengterte Grande at hun hadde fått «et sterkt mandat» til å forhandle. Høyre-leder og statsminister Erna Solberg fikk beskjed om konklusjonen på telefon under gruppemøtet.

Grande lover en rausere og grønnere regjering enn i dag:

– Det er ikke slik at vi beveger oss. Vi har som formål å bevege en regjering, nærmere sentrum og sosialliberal politikk. For vi tror det er her flertallet ligger i Stortinget.

LES OGSÅ: Analyse: Splittet om fremtiden – skuffelse uansett

Varsko fra eks-statsråd

Tidligere miljøvernminister for partiet, Guro Fjellanger, var blant dem som i et Facebook-innlegg advarte landsstyret mot å åpne for Frp. Fra hennes Venstre-generasjon har det vært flere varsko i sosiale medier mot å regjere med Frp.

Men blant yngre i partiet er oppfatningen en ganske annen. Derfra har det imidlertid vært lite agitasjon i forkant av det avgjørende møtet.

Uansett skriver Venstre nå partihistorie: Foran valget i 2009 var budskapet fra daværende partileder Lars Sponheim: «Heller Jens enn Jensen». Å dele styringsapparat med Frp har helt til nå vært en komplett umulighet for Venstre.

På spørsmål om hva det nå er med Frp som gjør situasjonen ny for partiet, svarte Grande dette etter talen:

– Under sonderingene har det slått oss hvor mye vi alt er enige om og hvor mye vi alle har beveget oss i de årene som ligger bak. Spesielt på områder som klima og miljø så har det også blitt ryddet mye mellom partiene i det som før var vanskelig.

LES OGSÅ: De blågrønne kan møte veggen i Stortinget

Hareide har alt sagt nei

Etter Venstres beslutning ventes det også en viss interndebatt i KrF – selv om partitoppene i november slamret døren igjen for å følge Venstre nå.

KrF-leder Knut Arild Hareide fastslo under forrige landsstyremøte i KrF at Venstres konklusjon uansett ikke får noen konsekvenser for KrFs samarbeidskurs. Han er overbevist om at dagens posisjon gir mest i pluss:

– Dagens nøkkelrolle kan gi vel så store gjennomslag som å gå inn i regjering og være et lite parti i en flertallsregjering. Vi har en tydeligere kraft og forhandlingsposisjon der vi nå sitter i Stortinget, sa han til Vårt Land i november.

Han sa også:

– Denne typen spørsmål vil det alltid være kontinuerlig debatt om. Det må KrF være forberedt på. Men vi har gjort vårt vedtak, og det ligger fast. Det er et viktig signal fra vår side, svarer Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter