Nyheter

Venstre med surrogati-ja

Som første parti går Venstre i spissen for å tillate ikke-kommersiell surrogati i Norge.

Det går frem av utkastet til nytt partiprogram, som ble presentert av partitoppene Guri Melby og Terje Breivik sent i ettermiddag.

Et klart flertall i komiteen vil gjøre det mulig med det som kalles både altruistisk surrogati og empati-surrogati: Dersom en venninne eller en søster melder seg frivillig, kan man få lov til å bruke henne som surrogatmor.

– Hva er begrunnelsen for å åpne for dette?

– Dette er et klassisk, vanskelig verdispørsmål. Hovedbegrunnelsen for flertallet er at det er verdiavgjørelse som må overlates til individet, svarer Melby, som legger til:

– Skal jeg si min egen mening, så ville jeg aldri valgt å være surrogatmor eller anbefalt andre å gjøre det. Men jeg kan ikke stille meg til doms over andres valg.

LES OGSÅ: Vil at søster skal kunne være «rugemor»

Liberalt valg

Venstre-komiteens oppfatning er at komplekse verdispørsmål må overlates til individet – og ikke til staten.

Men det er et mindretall i komiteen som har tatt dissens. Dermed bærer det mot en ny, opphetet debatt om temaet på Venstres landsmøte i april neste år.

Også ved forrige programbehandling var åpning for surrogati tema, men landsmøtet stemte fremstøtet ned.

– Forslaget har også en praktisk side: Vi ser jo at flere drar til utlandet for å skaffe seg barn gjennom surrogati. Skal vi da forby dette? Eller regulere dette, spør Melby.

LES OGSÅ: Høyre-Kvarme ber om surrogati-oppmyking

Surrogatbarns rettigheter

I tillegg til å gjøre det lovlig for kvinner å bære frem en nær venn eller slektnings barn, ønsker Venstre-komiteen også å tilrettelegge bedre for barn som blir født gjennom surrogati i utlandet. De skal ha et trygt, juridisk vern.

– I praksis går dere vel inn for en «surrogati-light» løsning i norsk lov: Nei til legalisering av vanlig surrogati her hjemme, men tilrettelegge for dem som kommer hjem med barn?

– Det er vanskelig å forby dette. Derfor er det bedre å regulere slik at barn blir behandlet riktig opp mot vanlige rettigheter i norsk lov.

Venstre vil i utkastet «sette klare krav til helseforsikring, oppfølging av surrogatmødre, betaling og avtaler for nordmenn som ønsker å benytte seg av surrogati i utlandet».

– Her handler det om en realitetsorientering, påpeker Melby.

LES OGSÅ: Ny Vårt Land-gallup: Rått drama for småpartiene

Ny kamp om dødshjelp

Programutkastet åpner også for en ny runde om å legalisere aktiv dødshjelp – såkalt eutanasi. Ved forrige programbehandling led Unge Venstre og medkjemperne deres nederlag i den endelige voteringen.

Dødshjelp-forslaget kommer gjennom en dissens – og programkomiteen står altså ikke samlet bak det. Men Vårt Land får opplyst at komiteen denne gangen var nær delt i saken. Altså har oppslutningen om å legalisere dødshjelp økt i Venstre.

KrF-provokasjon? Svarer ja.

Omtrent samtidig med at Stortinget neste vår ventelig behandler den nye meldingen om bioteknologi, kan Venstres landsmøte trolig klubbe igjennom flere liberaliseringer av dagens lov. Partiet vil:

• Åpne opp for eggdonasjon.

• Åpne for assistert befruktning for enslige.

Dermed bekrefter Venstre en kurs og en profil som deler av samarbeidspartiet KrF ble svært så provosert over foran forrige valg.

– Dette provoserer vel og er neppe noen vennskapserklæring til videre samarbeid med KrF, Melby?

– Ja, på samme måte som vi blir provosert av deres abort-omkamper i sine program, så blir nok de provosert av oss her. Det viser at vi begge er verdipartier – men har ulike verdier. Og har respekt hvor hverandre.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter