Nyheter

Venstre-leder vil kjempe frem trio uten Frp

Trine Skei Grande blåser i påstander om at hennes drømmeregjering av Høyre, KrF og Venstre er urealistisk. Sp har hun nærmest gitt opp.

– Kritikken kan jo også skyldes dårlig hukommelse: Vi har hatt flere regjeringer enn dagens blåblå og den forrige. Jeg tror oppriktig at folk vil ha den modellen Venstre nå ønsker, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

I helgen sluttet Grande å være taus om egen regjeringsløsning. Hun snakket Frp bort – og ønsket Miljøpartiet De Grønne (MDG) inn i det alternativet hun anbefaler. Kommentatorer var raskt ute med å bruke frasen «urealistisk».

Frp vil nemlig ikke støtte en regjering de selv ikke er med i. Og da lever den farlig. Dessuten sier Høyre at Frp må med.

– Blir ikke modellen da et luftslott, Grande?

– Det er ikke sånn at alt vi har i dag er hogd i stein. Verden er ikke svart og hvit. Det finnes dem som ønsker seg en regjering som ikke er dagens blåblå eller den rødgrønne fra før 2013. Landet har jo hatt sentrumsregjering og sentrum-høyre-regjering tidligere. Da gikk Frp med på budsjettløsninger, og vi laget jo budsjetter med Ap også, svarer Grande.

LES OGSÅ: Grande tok generaloppgjør med nattåpne barnehager

Frp – to partier

Men hun erkjenner at Venstre og sentrum må bli sterkere hvis en slik modell skal bli mulig. Derfor er Venstres utfordring å skape entusiasme bak et slikt regjeringsprosjekt.

– Men Erna Solberg har jo sagt at hun ikke vil holde Frp og Siv Jensen utenfor regjering?

– Hun har ikke sagt at hun vil ha oss utenfor heller, svarer Grande.

– Men Frp kommer ofte med sterke meldinger mot Venstre og sentrum i sosiale medier. Blir det ikke i overkant tøft å ha dette partiet på utsiden?

– Frp oppleves som to forskjellige partier: Det jeg møter i en rask forhandling på Stortinget – og det vi møter i sosiale medier. Det er klart at den sistnevnte utgaven påvirker Venstre sin tro på samarbeid.

LES OGSÅ: Analyse: Grande taler Frp ut - og MDG inn

Sperre

Før forrige valg ønsket Venstre primært samme modell som Grande lanserer: Høyre, KrF og Venstre. Regjeringsvedtaket åpnet for Frp i regjeringen fordi det manglet formuleringer om et klart nei til Frp.

– Kan det bli aktuelt å legge inn en formell «sperresetning» mot Frp i neste regjeringsvedtak?

– Det må vi vurdere ut fra den debatten vi skal ha i partiet. Mye kan påvirke denne debatten. Budsjettprosessen kan jo gjøre det. Får vi til store grep for klima, vil nok entusiasmen for regjeringen øke, sier Grande.

Tester ut MDG

Grande overrasket langt utenfor partiets grenser med å invitere MDG inn i alternativet sitt. MDG-topp Rasmus Hansson satte pris på invitten. Også KrF-leder Knut Arild Hareide har tidligere åpnet for MDG i et sentrumsfellesskap.

– Men hvor oppriktig er ­ønsket om å ha MDG med i regjering: Ville du egentlig teste ut den erklærte blokkuavhengigheten ­deres?

– Ja, for meg er det et spørsmål om de faktisk er så blokkuavhengige som de sier. De sier de også kan samarbeide på borgerlig side. Men det har vi ikke sett til nå. Jeg synes de seiler litt under falskt flagg.

– Så dette var altså grunnen til at du inviterte dem til fremtidig regjeringsbord?

– Ja, det var det viktigste med budskapet mitt.

LES OGSÅ: Venstre-omkamp om omskjæring

Sentrumsdrøm

Ett parti virker nå helt utenfor Grandes egen sentrumsvisjon: Senterpartiet. Like før påske røk de to partiene ut i heftig krangel. Omtrent samtidig uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide at han ville klekke ut en plan for å samle sentrum.

– Hva vil du svare Hareide om han inviterer både deg og Sp-­leder Trygve Slagsvold Vedum til møter for å finne sammen?

– Vi har hatt et oppriktig og godt samarbeid med KrF, selv om vi har kollidert i noen saker. Men jeg opplever at Vedum har brakt Sp mye lengre bort fra sentrum. Magnhild Meltveit Kleppas oppriktige engasjement i flyktningpolitikken er liksom byttet ut med «for lite, for sent» fra Listhaug.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Savner Magnhild

Grande sier hun hadde håpet å se Sp i sving på områder der saken også er viktig for Venstre. I stedet møter hun et «strukturkonservativt parti».

– Jeg finner det vanskelig å bringe dem tilbake igjen til sentrum, sier Grande

– Du snakker om et sentrum som om Sp har forlatt fellesskapet?

– For meg har sentrum alltid vært noe radikalt: Fra tidenes morgen har Venstre vært et parti som vil endre. Men Sp er i ferd med å bli det mest konservative partiet vi har. De er ikke det Sp som vi satt i regjering med. For Anne Enger og Magnhild Meltveit Kleppa var ikke konservative, men radikale damer som det var gøy å være på lag med.

– Det skal altså veldig mye til for at du stiller opp på et foto der tre partiledere vil jobbe frem sentrum?

– I alle fall må Sp bestemme seg for hva de egentlig vil. Skal de være der Listhaug oppholder seg eller der som Kleppa i sin tid var med sitt varme flyktningengasjement?

LES OGSÅ: Venstre-folk vil ikke la Frp styre

Rød frastøting

Like kjølig er Grandes forhold til Ap. Hun anklager partiet for tidvis å harselere med Venstre. Fra talerstolen serverte hun sitt eget regnskap over saker der Ap sier nei til initiativ som Venstre tar. Budskapet er at Ap støter Venstre fra seg.

– Men når du ramser opp alt Ap ikke vil – driver ikke du den samme frastøtingen?

– Nei. Venstre har over tid virkelig prøvd å få Ap med på initiativer, men stadig fått nei.

Tønsberg

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter