Politikk

Venstre for flerforeldre

Nytt Venstre-program åpner for at et barn kan ha en rekke juridiske foreldre. Forslaget skaper uro i KrF.

Bilde 1 av 2

KrF svarte med massiv kritikk da det i vinter ble kjent at Arbeiderpartiets familieutvalg åpnet for at barn som har flere omsorgspersoner, også kunne ha flere enn to juridiske foreldre.

Nå kan Venstre komme til samme konklusjon. Partiet foreslår i utkastet til nytt program å «utrede muligheten» for å bryte med dagens ordning: Et barn – to juridiske foreldre.

– På dette feltet følger ikke jussen helt i utviklingen i familieformer. Det finnes innvendinger mot å åpne for dette, men vi mener likevel det er grunn til å utrede endringer, sier nestleder i Venstres programkomité, Guri Melby.

KrF-nestleder Dagrun Eriksen advarer:

– Venstre hopper bukk over etiske utfordringer, sier hun.

LES OGSÅ: Vil ha søster-surrogati

Ingen øvre grense

Det er under overskriften «Foreldreansvar gjennom adopsjon og surrogati» at programkomitéen i Venstre bryter ny mark og tar skritt for at barn skal kunne ha «flere enn to juridiske foreldre».

– Har dere noen øvre grense for hvor mange foreldre et barn da kan ha?

– Vi har ikke gått inn i detaljspørsmål på området. Poenget med forslaget er å signalisere en åpenhet i saken, svarer Melby.

I programteksten forklarer Venstre viktigheten av at barn vokser opp i «trygge og stabile familier». Det er i følge partiet viktig for både foreldre og barn, enten man adopterer gjennom surrogati eller ikke.

Og da er det et poeng at det blir enklere for ulike familiekonstellasjoner med lesbiske, bifile og homofile foreldre å få foreldreskap. Dette mangfoldet av nye familietyper omtales ofte som regnbuefamilier.

Fem foreldre

Venstre-forslaget er nå på høring i partiorganisasjonen. Men det er en enstemmig programkomité som samles bak det.

– Både Venstres og Aps forslag styrer unna de vanskelige utfordringene, mener imidlertid KrF-nestleder Dagrun Eriksen, og spør:

– Er det virkelig barns beste å sitte med fem foreldre etter et samlivsbrudd? Hvordan skal en samværsordning da se ut?

Hun sier hun er glad for at Venstre bruker ordet «utrede» om fremstøtet. Da er det nemlig mulighet til å snu. Og det håper hun partiets landsmøte gjør neste vår.

– Forslag om flere juridiske foreldre bunner ofte i ønsker fra foreldre. Men spørsmålet er jo hva som egentlig er barnas behov.

LES OGSÅ: Kamp om kristendom i Frp

Stort sprang

Eriksen registrerer at homofile par som ikke er biologiske foreldre, forsøker å knytte til seg de biologiske foreldrene og gi dem rettigheter.

– KrF har vært opptatt av å styrke det biologiske opphavet, og også vi bør våge å gå inn i tematikken om det er noen rettigheter hos barn som vi ikke klarer å sikre. Men det er et stort sprang Venstre og Ap når tar, sier Eriksen.

Melby avviser påstander fra motstandere om at de overser etikk og vanskelige problemstillinger.

– Hvis utredningen av flere juridiske foreldre til slutt tilsier at dette er negativt for barn, så vil selvsagt ikke Venstre støtte dette, sier hun.

LES OGSÅ: Venstre-program provoserer i KrF

«Caffe latte-Venstre»

Da Aps forslag om flerforeldre ble kjent, beskyldte Eriksen partiet for å åpne for at «selv en sekt kunne ha foreldreansvar». Hun mente Aps fremstøt var uten grenser.

Eriksen er hakket mykere overfor Venstre, men sier likevel:

– Selv om jeg forstår hensikten til Venstre, kan resultatet være en større oppløsning av familiebegrepet.

– Er KrF overrasket over at også Venstre vil endre familiesyn?

– I det siste har Venstre hatt to spor: Det liberale urbane Caffe latte-Venstre, som nok kan støtte programforslaget, og det mer tradisjonelle og mer sentrumsorienterte Distrikts-Venstre. Jeg er spent på hvem som vinner.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk