Nyhet

To menn sitter på huk og stirrer på en murvegg. Nærmere bestemt på en orm som biter seg selv i halen.

– Vil du forstå forfall, kan du spa opp bildet av hvordan denne så ut for 100 år siden hos Riksantikvaren. Da ser du det veldig, veldig langsomme forfallet. 1900-tallets sure nedbør har hatt sin virkning på kalksteinen. De som i 1850- og 60-årene begynte å se på denne kirken med et arkitekturhistorisk blikk, hadde nok en ganske fersk kirke å undersøke. Nå er den markant forvitret, sier kunsthistoriker og avdelingsdirektør Morten Stige hos Byantikvaren i Oslo.

Den andre mannen er Oddbørn Sørmoen, kunsthistoriker med mange år bak seg hos Riksantikvaren og nå fagdirektør hos KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter. De to har hvert sitt bind av bokserien Kirker i Norge på samvittigheten.

Ny serie

Den lille ormen er det eneste ornamentet på fasaden til Gamle Aker kirke, og det eneste ved kirken som i det hele tatt kan minne om en stavkirke. Og der nyoppussede stavkirker møter busslass med skuelystne turister denne sommeren, er det stille utenfor Oslos eldste kirke, der den skuer utover byen fra en høyde på Fredensborg.