Nyheter

Valgforsker: Keshvari er ferdig som politiker

Valgforsker og samfunnsviter Svein Tuastad tror det vil være umulig for Keshvari å fortsette sin politiske karriere etter at det mandag ble kjent at han er siktet for grove trusler.

Mandag ble det kjent at stortingspolitiker Mazyar Keshvari (Frp) i helga ble pågrepet og siktet for grove trusler. Den fornærmede oppgir å ha blitt truet med våpen av Frp-politikeren i en slags «russisk rullett».

Keshvaris eget parti bekreftet siktelsen mandag, og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi kaller siktelsen svært alvorlig.

– Grovt tillitsbrudd.

Valgforsker og samfunnsviter Svein Tuastad ved Universitet i Stavanger tror saken blir siste spiker i kista til Keshvaris politiske karriere.

– Han er helt ferdig. Ingen vil kunne nominere ham etter dette. Som stortingsrepresentant blir han jo sittende, men tilliten er brutt så grovt at det er helt utenkelig at han vil nomineres på nytt, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Frp-politiker delte artikkel om Hareide sammen med Judas-tekst

Trusselsiktelsen som ble kjent mandag er den andre alvorlige avsløringen om Keshvari på få måneder. I fjor høst ble det avslørt at politikeren hadde levert inn falske reiseregninger for nesten 300.000 kroner.

Skader ikke Frp

Tuastad tror likevel Frp ikke vil bli skadelidende av saka.

– Til nå har man ikke kunnet se at Frp har mistet velgeroppslutning på grunn av antallet skandaler. Sannsynligvis vil ikke denne saka heller gjøre det, den vil nok ikke leve lenge nok i mediebildet. For det andre vil det ikke føre til noen intern strid. Frp er «heldige» i den forstand at det ikke er noen store uklarheter i om han har begått dumheter eller ikke. Han har blant annet innrømmet jukset med reiseregningene, og da er det enklere for partiet å håndtere sakene proft, tror han.

Kan svekke tilliten

– Dette er den andre alvorliga saka Keshvari er involvert i, og det er dessuten bare én av flere skandaler som har blitt avslørt om stortingspolitikere det siste året. Hvordan påvirker det tilliten til Stortinget som sådan?

Det er interessant å følge med på dette. I andre land har tilliten til de politiske institusjonene vært lavere enn i Norge. Tilliten til partiene, regjeringa og Stortinget har vært skyhøy i Norge. Det er en stor beholdning for det politiske systemet vårt. Det gjør det enklere å få til kompromiss, ikke minst gjør det mulig for politikerne å gjennomføre reformer som på kort sikt kan smerte. Spørsmålet er om saken svekker denne tilliten. Det er ikke sikkert at det gjør det, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Målinger: Ingen lysning for Venstre og KrF

Mange negative saker.

Det at saken likevel bare er den siste i en rekke saker som involverer stortingspolitikere tror Tuastad kan påvirke tilliten i større grad enn denne enkeltsaka i seg selv.

– Vi kan ikke vite det, men det som taler for at det svekker tilliten er at det har vært mange negative saker i det siste. Både sexskandaler og andre typer saker. Uten at jeg har telt er det flere saker denne perioden enn normalt. Samtidig så er det objektivt sett ingen grunn til å tro at moralen blant politikerne generelt er synkende. Det er en ganske dårlig forklaring, syns jeg, sier Svein Tuastad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter