Nyheter

Valg fremfor behov

Gnier, samler eller miljøverner. Kjenner du deg igjen i en av disse gjenbruks-typene?

Bilde 1 av 2

Loppisgeneral Peter Watz, ansvarlig for portalen loppemarked.info, har god erfaring i å se hvilket formål folk oppsøker loppiser og brukthandler på. Han sier det primært er tre ulike grupper som liker å handle brukt:

• Førstegangsetablerere og folk med dårlig råd, de som kjøper brukt ut fra behov og ikke har råd til å handle nytt.

• Samlere som vet godt hva de er ute etter, og vil prøve å gjøre et kupp.

• Miljøbevisste som ikke handler ut fra nødvendighet, men vil «bidra til å redde verden» ved å ta bevisste valg.

LES OGSÅ: «Gjenbruker» graver – en av to tar over brukt grav

Ikke behovstyrt. – Det blir flere og flere av de to siste gruppene. Tidligere handlet kanskje 70 prosent ut fra behov. Nå er kjøpekraften høy, og gjenbruk er mest av alt et valg, sier Watz.

Han synes det er spesielt morsomt å se at interessen er så stor at nettsalg og tradisjonelt bruktutsalg kan leve side om side.

– Da finn.no begynte med sin gi-bort-funksjon på nett, var det mange som trodde det skulle være drepen for dem. Men både loppemarkeder og brukthandler lever fortsatt, og mange opplever til og med større interesse, sier han.

LES OGSÅ: Gjenfant barndomsskatt

Fra alle lag. Helge Hiim, daglig leder i NMS Gjenbruk, peker også mot miljøbevissthet som hoveddriver bak bruktinteressen;

– Vi ser det på Facebook-sidene våre, at det er populært å tenke på den måten. Og ikke bare på vanlig kjøp og salg av varer, men også gjenbruk til bruk til å kunne bygge om og bygge på. Og vi ser at folk kommer fra alle lag for å handle, sier han.

LES OGSÅ: Afrikanske land vil ikke ha bruktklær fra vesten

Konsernsjef i Fretex, Trond Ivar Vestre, sier at hovedkundegruppen i dag er kvinner og litt eldre. Men de jobber med å få ungdommen mer på banen, der de tror det er mer å hente på lang sikt.

Gjennom arbeid i skolen og et konsept som heter Gründer Challenge begynner det å lykkes. Men han tror også en annen trend kan lokke ungdommen:

– Flere er på leting etter det unike. Det er blitt større fokus på den lille skattejakten, der du vil lete og finne ting som bare du har.

LES OGSÅ: Jakter bruktgodbiter i ferien

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter