Nyheter

Utsetter avgjørelse om taushetsplikt

Prester som mistenker at barn blir utsatt for omsorgssvikt har i dag ikke plikt til å melde fra til barnevernet. Biskopene utsetter å ta stilling til om de vil anbefale endring av taushetspliktreglementet.

Denne uken møtes biskopene i Den norske kirke i Oslo, til høstens bispemøte. På programmet står valg av en bisperepresentant til LHBT-utvalg, diskusjon rundt reformen av gudstjenestereformen, og avveiningen mellom presters taushetsplikt og presters avvergeplikt.

Skal tie

Debatten om grensene for presters taushetsplikt kom opp i vår, etter at biskop Solveig Fiske kom med en oppfordring om å endre regelverket på ­Kirkemøtet i april.

– Vi bør gjennomgå rekkevidden av prestenes taushetsplikt, og hvorvidt omsorgssvikt skal bli en del av avvergeplikten, sa biskop Fiske til Vårt Land ved den anledning.

Presters taushetsplikt tilsier at de ikke kan melde fra om ­betroelser de får vite gjennom sjelesorg. Prestene har imidlertid avvergeplikt hvis de mistenker at alvorlige lovbrudd kommer til å bli begått, men denne plikten omfatter ikke omsorgssvikt. I dag har altså ikke prester plikt til å si fra til barnevernet når de mistenker omsorgssvikt, et ­pålegg biskop Solveig Fiske har tatt til orde for at prestene bør få.

LES OGSÅ: Biskop Solveig Fiske mener kirkelig ansattes taushetsplikt ikke skal omfatte alvorlig omsorgssvikt for barn.

Utsatt

Etter planen skulle bispemøtet komme med en anbefaling om problemstillingen på dette bispemøtet. Men det ble utsatt.

– Vi hadde en inngående samtale om forståelsen av taushetsplikt og avvergeplikt som alle prester har, vurdert opp mot behovet for meldeplikt etter barnevernsloven. Vi kom frem til at vi må utrede dette noe mer før vi kommer med en anbefaling. Det er ikke biskopene alene som bestemmer dette, sier preses Helga Haugland Byfuglien.

– Hvordan blir saksgangen videre?

– Vi vil skaffe oss grundigere innsikt i problemstillingen frem mot bispemøtet i februar, der vi håper å treffe en konklusjon, sier Byfuglien.

– Handler utsettelsen om at biskopene var uenige?

- Jeg vil ikke si at det var uenigheter. Men vi drøftet også om taushetsplikten tolkes for absolutt av sett i lys av avvergeplikten som gjelder i særskilt alvorlige tilfeller. Vår forståelse er ikke at avvergeplikten uthuler taushetsplikten, men bidrar til å ivareta viktige sider ved å ansvarlig forvaltning av den, sier Byfuglien.

LES OGSÅ: Frps Solveig Horne vil endre taushetspliktsreglene for prester.

Åpent rom

Da biskop Fiske tok opp spørsmålet om avvergeplikt for omsorgssvikt i april, reagerte fagforeningene med skepsis.

– Taushetsplikten er en av prestenes største ressurser i møte med mennesker, og man må tenke seg nøye om før man reduserer dens omfang, uttalte leder i Presteforeningen, Martin Enstad, i den anledning.

Senere har Enstad imidlertid skrevet at han «er positiv til en bred gjennomgang av dette temaet både juridisk og teologisk, slik biskop Solveig Fiske etterlyser».

I Vårt Land 16. oktober sto det at Presteforeningen var kritiske til endring av taushetspliktsreglementet, men de er altså positive til en bred gjennomgang av reglementet.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter