Nyheter

– Utlendinger mangler rettssikkerhet

Politiet sendte to albanere ut av Norge fordi de hadde overnattet hos Røde Kors. 
– Urovekkende og uforståelig, sier Kirkens Bymisjon.

De to unge albanerne har jobbet i mange år i byggebransjen i Hellas. Som mange andre har de nå mistet jobben. De reiste til Norge i håp om å bli kjent med landet, og å finne seg arbeid i en bransje som mangler folk. Men etter to uker var det slutt.

– De ruslet rundt i nabolaget til Røde Kors akuttovernatting på Blindern. De forteller at de syntes det var vakkert, og at de snakket om hvor forskjellig det var fra det de er vant til, forteller Kari Gran i Kirkens Bymisjon.

På vandringen møtte de en politipatrulje, og ble det politiet kaller «utlendingskontrollert». Albanerne hadde gyldig pass, begge hadde gyldig turistvisum og begge viste frem bankkort og forklarte at de hadde penger på konto.

Likevel ble de pågrepet og så bortvist fra Norge.

LES OGSÅ: Ny instruks gjelder ikke Gatete-saken

Sov feil sted

I forhåndsvarselet om bortvisning skriver politiet­ at de to hadde en ullen­ og uklar forklaring på hva de gjorde i Norge. Videre at de ikke kunne­ sannsynliggjøre at de hadde et formål med å oppholde seg i området­.

Albanerne fortalte politiet at de overnattet på Røde Kors akuttovernatting i nærheten – noe som ble brukt mot dem: «På bakgrunn av dette mener Politiets utlendingsenhet at du ikke kan sannsynliggjøre at du har tilstrekkelige midler til videre opphold og hjemreise», skriver Politiets utlendingsenhet i bortvisningsvedtaket til albanerne.

Opprørende

Det er flere ting ved saken som opprører og forundrer oss, sier Kari Gran i Kirkens Bymisjon. Albanerne henvendte seg til henne da de hadde fått vedtaket om bortvisning.

– Det uroer oss at overnatting hos Røde Kors blir brukt som en grunn for å bortvise noen fra landet.

De to mennene forklarte for Gran at de til sammen hadde rundt 1000 euro på konto, men at de hadde slitt med å forklare­ hvor mye de hadde i norske kroner­.

– Det må kunne regnes som tilstrekkelige midler, selv om det ikke er mye. Og det er jo ikke rart at de valgt å benytte seg av det billigste overnattingstilbudet i byen.

LES OGSÅ: – Jeg skjønner godt at de ikke forstår hvorfor vi løy

Tynt grunnlag

Albanerne var opprørte fordi de ikke forstod hvorfor de skulle bortvises, forklarer Gran:

– Etter å ha sett brevet kan jeg ikke si at vi forstår det, vi heller. De er jo her lovlig på turistvisum.

De er her på turistvisum, men er de egentlig turister?

Hva er en turist? Disse har lov til å være her og se etter visse typer arbeid. Er man turist bare om man har mye penger? Jeg er ikke sikker på om alle backpackere har mer penger enn disse to. De internasjonale avtalene sier at man har lov til å bevege seg rundt med et turistvisum, men gjelder det bare for rike mennesker­? Hvor går i såfall grensen?

Politiets utlendindingsenhet (PU) vil ikke svare på om det finnes­ noen nedre grense for hvor mye penger en utlending må ha for ikke å bli kastet ut av Norge, men skriver i en e-post til Vårt Land at utlendinger må ha «tilstrekkelige midler til å kunne dekke kost, losji og livsopphold for det planlagte oppholdet, og billetter til utreisen.» Videre sier PU: «I vurderingen er det blant annet relevant å se hen til hvilke kostnader til overnatting utlendingen har»

PU sier de ikke kan uttale seg om denne saken spesifikt, men skriver at om en utlending oppgir å være turist, må han eller hun sannsynliggjøre at det er formålet.

– Jeg opplever at det er snudd på hodet. At det antas at de har noen uedle hensikter, og det er de som må bevise at de ikke har det, sier Gran.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rettsikkerhet

Jusprofessor Mads Andenæs er blant Norges fremste eksperter på menneskerettigheter. Han liker ikke behandlingen albanerne fikk i Oslo:

– Det virker ikke som om man har mye rettssikkerhet som individ i den situasjonen.

Saken bekymrer ham: Utlendinger­ skal i prinsippet ha den samme rettsikkerhet som andre­ i Norge.

– Det har de jo simpelthen ikke. Vi har hardt tilkjempede rettigheter innen politirett og forvaltningsrett. I sin alminnelighet er de rettighetene satt til side når det gjelder utlendinger.

– Vi hører jevnlig om bortvisningssaker, uten å se begrunnelsen svart på hvitt. Til nå har vi antatt at folk blir bortvist av reelle grunner, emn det er kanskje naivt, sier Gran.

LES OGSÅ: Politiets ufeilbarlighet

Forskjellsbehandler

Rune Berglund Steen, leder ved antirasistisk senter, mener denne saken viser at ulike grupper blir forskjellsbehandlet av politiet.

– Minoriteter blir ganske enkelt stoppet oftere. Man kan bortvises fordi man ikke har midler, men gjør de det med alle, spør han retorisk, før han svarer selv:

– Nei. Det er ille nok at staten ikke tar ansvar for at folk får et sted å sove, men det uthuler rettsstaten å bruke overnatting hos frivillige organisasjoner som grunnlag for å bortvise noen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter