Nyheter

Unge er best på alternative gaver

Alternative gaver er i ferd med å bli mer vanlig enn tradisjonelle. Og trenden vokser.

Mange veldedige organisasjoner tilbyr slike gaver, og en undersøkelse viser også at halvparten av oss har kjøpt alternative julegaver en eller flere ganger.

25 prosent svarer at de planlegger å kjøpe slike julegaver i år. I aldersgruppen 18 til 34 år er andelen 44 prosent, men bare 18 prosent i gruppen 35 til 54 år.

Ifølge Plan International Norge er det nemlig først og fremst unge mennesker som velger å kjøpe slike gaver, og av dem er det flest kvinner.

– Når vi nå går inn i førjulstida er det gledelig at så mange velger å kjøpe julegaver som støtter en god sak. Vi forbinder jula med å gi til dem som har mindre enn oss, og for mange blir det en hyggelig del av juleforberedelsene å støtte humanitært arbeid gjennom å kjøpe alternative julegaver, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.

LES OGSÅ: Flere gir en geit i julegave

– En del av julens budskap

Ifølge undersøkelsen som YouGov har utført for Plan, så oppgir en tredel av de spurte at de opplever det å støtte humanitært arbeid som en del av julens budskap.

53 prosent av de spurte tror at den viktigste årsaken til at folk vil kjøpe alternativt er at man vil oppnå bedre samvittighet. 53 prosent av de spurte mener det er årsaken, mens 21 prosent tror årsaken er at vi har det så godt i Norge at vi gjerne kan gi noe til andre.

Hos Plan International Norge øker salget for hvert år. I fjor solgte de alternative julegaver for 2,1 millioner kroner, noe som var rundt 30 prosents økning fra året før.

– Vi forventer en økning også i år, opplyser Øie til NTB.

LES OGSÅ: Ansatte vil beholde julegavene selv

Stort utvalg

En alternativ julegave er enklest å kjøpe på nett, noe Øie mener er en av grunnene til at slike julegaver er vanligst blant de yngre. Man kan velge om man vil ha tilsendt et kort i posten som man kan overrekke den som skal ha gaven eller om man vil ha en epost.

– Inntektene går til skolemateriell, vaksiner, medisiner, rent vann og andre prosjekter der Plan jobber, forteller Kjell Erik Øie.

Men Plan er ikke alene. Hos Norsk Folkehjelp kan man for eksempel gi penger til trening av minehunder eller til minerydding av skoleveier og fotballbaner. Redd Barna tilbyr gaver som støtter jordmoropplæring, skoleplass for ett år eller sko, mens via Flyktninghjelpen kan man gi skolebøker, identitetsbevis, eller en geit.

Dette er bare noen få av de mange organisasjonene som tilbyr alternative julegaver.

©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter