Nyheter

Ung tro taper terreng i Europa

En liten andel av unge europeere er religiøst aktive. Kristendommen står sterkest i Polen – og svakest i nabolandet Tsjekkia.

60 prosent av nordmenn mellom 16 og 29 år regner seg ikke som kristne.

– Et massivt tall, mener Dag Øistein Endsjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Tallet kommer fra en større undersøkelse som den britiske avisen The Guardian gjengir. Europa er ikke lenger er et kristent kontinent, slår avisen fast og lener seg på Steven Bullivant, som har gjennomført undersøkelsen. Han er professor i teologi og religionssosiologi ved St. Mary's University i London.

Nr. 11

Forskeren har rangert europeiske land etter hvor sekulariserte de er. Blant 22 land står Norge midt på listen, som nummer 11.

– Tallene forteller at det er stor grad av ikke-tro blant de unge i Norge. 60 prosent er ganske voldsomt, sier han.

Omtrent 80 prosent av nordmenn er med i et kirkesamfunn, men bare halvparten av disse deltar i kirkelige handlinger utenom bryllup og begravelse.

LES OGSÅ: Kristendom knyttes til nasjonale verdier

Stor forskjell

Polen er det landet i Europa med færrest unge som ikke har religiøs tro: rundt 20 prosent. I andre enden finner vi Tsjekkia med flest unge uten tro: 91 prosent.

Forskeren Steven Bullivant mener at religion er døende. Dag Øistein Endsjø vil ikke uten videre gå med på at Europa er avkristnet.

– Det er for enkelt, sier han og peker på at forskjellene er store mellom landene i ytterkantene.

Både Tsjekkia, som har få unge kristne, og Polen, som har mange, var okkupert av Sovjetunionen. Kirkens popularitet i Polen kan ha sammenheng med at kirken spilte en sentral rolle i motstanden mot kommunismen, mener Endsjø.

Polen

Polen er et eksempel på at unge er mer religiøse i land som styres av høyreparti, og land hvor kirken har en verdikonservativ innflytelse, peker han på.

– For å fremme sine trossannheter har den katolske kirke i Polen på mange felt tatt stilling mot enkelte menneskerettigheter og moderne demokrati.

Endsjø tror kirkens kamp for tradisjonelle familieverdier kan ha bidratt til å opprettholde dens brede oppslutning.

LES OGSÅ: Kristne diskrimineres mest i Europa

Sosial kontroll

Den polske kirkens grep på unge samsvarer med noe Endsjø mener er et annet mønster: Der kristentroen overlever, er det i stor grad i konservative miljøer med sterkere sosial kontroll. Det samme ser man blant unge muslimer, og særlig jenter, ifølge Endsjø.

– Homomotstand er noe mange konservative kristne er opptatt av. Det ser ut til at unge kristne i større grad er sosialisert til å leve i overensstemmelse med kirkers sentrale normer for kjønnsroller og seksualitet.

Flere valg

Sekulariseringen av Europa følger ellers samfunnsutviklingen, mener professoren. Når mennesker får flere valgmuligheter, velger også flere bort troen. Dette startet allerede med industrialiseringen da folk flyttet fra bygdene til tettbygde strøk. Med større individuell frihet, både sosialt og økonomisk i etterkrigstiden, har sekulariseringen imidlertid skutt fart.

LES OGSÅ: Gud står sterkt i øst

Et gode

Sekulariseringen er et gode for religionen, har professor ved Menighetsfakultetet, Jan-Olav Henriksen, tidligere sagt til Vårt Land.

– Da kan folk forholde seg mer fritt til religion fordi vi har en mer åpen og kritisk diskusjon om religion i samfunnet vårt, sa han.

Kristendommen har vist seg å være tilpasningsdyktig, mener han. Dens styrke er at den ikke er uløselig knyttet til én versjon av politisk orden eller ett bestemt kulturelt levesett.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter