'UNE ber konvertitter om å ligge lavt'
– Norske myndigheter overser fellesskapets rolle i religionsutøvelsen når de behandler asylsøknader, mener religionsviter. – Vi pålegger ingen å skjule sin tro, svarer Utlendingsnemnda.
Demonstranter protesterer mot Irans behandling av samvittighetsfanger under president Hassan Rouhanis besøk i Paris i fjor. – Hvis man ikke tiltrekker seg myndighetenes søkelys som opposisjonell eller motstander av regimet, er ikke sjansen for forfølgelse stor, hevder Lars Erik Andersen i UNE.
Zacharie Scheurer, AP/NTB Scanpix
– Har myndighetene skjønt hva religiøst fellesskap er? spør Gerd Marie Ådna retorisk. Hun er førsteamanuensis i religionsvitenskap ved VID vitenskapelig høyskole og svært skeptisk til at iranske asylsøkere som har konvertert til kristendom blir sendt tilbake til hjemlandet sitt.
I april skrev Norge IDAG om Vesam Heydari, som har konvertert fra islam til kristendom, og som mener han vil bli drept dersom han blir sendt tilbake til hjemlandet Iran. Selv om Utlendingsnemnda (UNE) tror på at konverteringen er reell, fikk han likevel avslag på klagen sin.
Ådna forteller at flere konvertitter som søker asyl i Norge blir fortalt av myndighetene at de ikke er i fare i hjemlandet, så lenge de ligger lavt og ikke gjør noe ut av seg.
Bestill abonnement her
KJØP