– Vi vil være med på å bidra til å bygge ut kapasiteten på Panzi-sykehuset i Kongo, sier bistands- og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Mandag kveld norsk tid møtte han Nobel fredspris-vinner Denis Mukwege sammen med generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten.

Mukwege mottok Nobels fredspris i desember i fjor for sitt arbeid som lege på Panzi-sykehuset i Kongo. Der behandler han kvinner som har blitt utsatt for overgrep i krig.

LES MER: Min tro med Denis Mukwege: – Det er umulig å holde ut så mange skadede mennesker hver eneste dag hvis man ikke har en tro.

Konferanse i Oslo

Møtet med Mukwege er en del av forberedelsene til en konferanse om seksualisert vold i krig som skal avholdes i Oslo i slutten av mai i regi av UD. Det blir den første giverkonferansen som avholdes for arbeidet mot seksualisert vold i krig.

Kirkens Nødhjelp skal være vertskap for sivilsamfunnsdelen av konferansen.

– Vi håper at vi sammen med alle gode krefter kan være med på å sette kjønnsbasert vold på dagsorden. Vi vil mobilisere givere av alle slag og vise at dette er et viktig arbeid for å gjenreise menneskeverdet og skape fred, sier Dagfinn Høybråten.

Dag-Inge Ulstein sier ett av målene ved konferansen er å skape politisk oppmerksomhet rundt seksualisert vold i krig.

– Både Utenriksdepartementet og Kirkens Nødhjelp håper oppmerksomheten Mukwege fikk under fredsprisutdelingen kan bidra til å belyse dette feltet, slik at denne sårbare gruppen kan få mer økonomisk støtte, sier han.

LES MER: Mukwege under fredsprisutdelingen: Krever handling mot voldtekt som våpen.

Utfordrer

Ulstein viser til Mukweges tale under Nobel fredspris-seremonien.

– Han utfordret storsamfunnet og sa vi ikke hadde gjort nok for å stanse utnyttingen av unge kvinner og av unge gutter i gruvedriften i Kongo, sier Dag-Inge Ulstein.

Dette var ett av temaene som ble diskutert da ministeren møtte Mukwege mandag kveld.

– Jeg sa at Norge vil være med på å støtte en utbygging av Panzi-sykehuset, som har et enormt kapasitetsproblem, sier Ulstein.

Første besøk i feltet

– Dette er mitt første besøk i felten etter at jeg ble generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Det gjorde innrykk. Jeg kommer til å huske på kvinnenes historie resten av livet. Kvinnene har blitt utsatt for en brutalitet som er satt i system, sier Dagfinn Høybråten.

Kirkens Nødhjelp har støttet arbeidet på Panzi-sykehuset siden oppstarten i 1999.

– Arbeidet vårt i Kongo er spennende fordi det er så tverrkirkelig. I tillegg samarbeider vi også med andre religiøse ledere. Vi ser at disse programmene har gode resultater, sier Høybråten.