Nyheter

Tvangssletter trossamfunn – krever penger tilbake

Trossamfunnet «Alt som er» vil ikke lenger få statsstøtte. Kulturdepartementet krever også at trosmidler blir tilbakebetalt.

Trossamfunnet «Alt som er» ble stiftet på 90-tallet. Stifter Øyvind Aarvik Solberg sa den gang til Gateavisa at trossamfunnet ble stiftet for å teste systemet og for å slippe verneplikt.

På hjemmesiden sin, som nå er tatt ned, reklamerte «Alt som er» for at alle medlemmene ville få 500 kroner i året for å være medlemmer, så sant de ikke var medlemmer av et annet trossamfunn.

200.000 på bok

Nå har staten satt ned foten for trossamfunnet som de siste årene har fått titusenvis av kroner i støtte, melder fritanke.no.

Årsaken er at det ikke er noen aktivitet i trossamfunnet. Dette mener Fylkesmannen i Oslo og Akershus at er i strid med Trossamfunnsloven. I årsmeldingen fra trossamfunnet i 2013 står det at det ikke har holdt noen møter eller vigsler.

2010 og 2011 var de siste to årene «Alt som er» mottok offentlig støtte. Da fikk de til sammen 160.000 kroner. Av den utbetalte statsstøtten har de bare brukt noen få tusen i året, derfor har nå til sammen 200.000 kroner på konto.

LES MER: Får 1,2 millioner i livssynsstøtte – tilbyr kun nøytrale vielser

Krever sletting

I 2013 sa Fylkesmannen i Oslo og Akershus første gang nei til at trossamfunnet fikk utbetalt støtte. I fjor varslet de i tillegg at de ville kreve trossamfunnet slettet fra listen over støtteberettigede samfunn og at overskuddet tilbakebetales. Trossamfunnet anket, men Kulturdepartementet har opprettholdt slettingen.

«Departementet er enig med fylkesmannen i at sakens dokumenter viser at det ikke er reell virksomhet i samfunnet. (…) Etter departementets vurdering fremstår Alt som er som en proforma konstruksjon uten reelt og aktivt trosinnhold i lovens forstand, heter det i begrunnelsen fra departementet», skriver Kulturdepartementet i sitt avslag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Må betale tilbake

Nå må også «Alt som er» betale tilbake pengene som ikke er brukt til religiøse formål.

«Det er departementets vurdering at tilskudd etter trossamfunnsloven er forutsatt å dekke et reelt behov for å finansiere religiøs aktivitet. Et slikt behov kan ikke sees å ha foreligget i samfunnet Alt som er de senere år.

Departementet anser at de offentlige tilskudd som er bevilget til Alt som er de senere år er bevilget og utbetalt ut fra feilaktige forutsetninger og i strid med lovenes formål, heter det i avslaget», skriver Kulturdepartementet.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med Øyvind Aarvik Solberg fra Alt som er, uten å lykkes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter