Kirke

Tusenvis følger med på «Bibelen minutt for minutt»

Minutt for minutt: Når de siste linjene fra Johannes åpenbaring leses onsdag kveld, har Bibelmaratonen i Melbu kirke gått dag og natt siden søndag klokka ett – flere tusen har fulgt den på nett.

– Jeg blir rørt når jeg tenker på alle som stiller opp og realiserer ideen vår om å lese seg gjennom de 740.000 ordene i Bøkenes bok, sier sokneprest Siv ­Henriksen Elstad.

Søndag ettermiddag startet lesningen av Den hellige skrift i Melbu kirke i Nordland. Den pågår til onsdag kveld. Bibelen minutt for minutt gjøres i samarbeid med den tradisjonsrike Sommer-Melbu-festivalen, og nettavisen Vesterålen Online (vol.no) strømmer sendingen som går kontinuerlig over ­omlag 80 timer.

LES OGSÅ: Sylfest Lomheim anklages for ikke å kreditere medforfatter Merete Thomassen av bok om bønnespråk

– Selv er jeg på ferie, men har brukt mye av tiden på å følge sendingen de siste dagene. Det gjør noe med tilhøreren å oppleve Bibelen på denne måten. Det er blitt en meditativ opp­levelse som griper meg, fortsetter sokne­prest Henriksen Elstad.

Hun sier at «selv om vi sliter litt med kirkesøkningen, er det tydelig at Bibelen står sterkt».

– Entusiasmen har vært stor og det er ekstra hyggelig å se at kirken gjør seg synlig – dette er god, lokal økumenikk med oppslutning også i de frikirkelige miljøene på stedet, sier hun.

Sprø idé

Redaktør i Vesterålen Online, Geir Bjørn Nilsen, er overveldet over responsen. Allerede mandag hadde over 3.000 vært innom nettstedet for å følge bibelmaratonen.

– Vi syntes dette var en så passelig sprø idé at vi ikke kunne­ si nei. Tanken var ny for oss – og så god at vi kastet oss på. Responsen overstiger forventningene med stor margin, og er på topp-tre lista over ­sakene våre, sier han.

LES OGSÅ: Siterte bibelvers mot homofile - fekk sparken

Redaktøren innrømmer at kirke og kristenliv ikke er nett­avisens primærområde.

– Men alle har godt av et gudsord, og for svært mange er Bibelen den viktigste boken i livet. Kanskje vi må revurdere kirkestoffet vårt, og gi litt mer plass til alt som foregår på kristenlivsfronten, sier han.

Etter maratonen vil de 80 tim­ene ligge tilgjengelige på nettsiden, med mulighet til å søke seg frem til ønsket sted i Bibelen.

Tre økter

KrF-politiker og tidligere statsråd Dag Jostein Fjærvoll har gjort tre to-timers økter.

– Jeg må innrømme at det var en utfordring å lese fra 4. Mosebok klokka tre natt til mandag. Den inneholder en stor mengde oppramsinger av ukjente navn og store tall. Jeg var lettet da den ble plassert i hyllen. Det ble nok litt kremting og hosting på slutten av den seansen, forteller han.

Men han ser det som svært meningsfullt å delta på bibelmaratonen.

– Det er også en gylden ­anledning til å bli bedre kjent med de mer ukjente delene av Bibelen. Og boken er ikke bare for de som tror, den er et kulturelt bindemiddel i hele vår vestlige kultur. Det har vært en stor glede å være med på å lese den viktige boken fra perm til perm, sier Fjærvoll.

- En drøm

Diakon Evy Nedrum har hatt en gammel drøm om å gjøre dette prosjektet.

– Vi er kjempefornøyde med at det nå lot seg gjøre under festi­valen. Frivillige fra 15 til over 80 år stiller opp, og mange­ stikker innom kirken for å følge lesingen.

LES OGSÅ: Bibelskole fikk nei til ny linje: For mye bibel

Tirsdag ettermiddag melder hun at de ligger litt etter skjema.

– Men vi håper å ta igjen litt tid, planen er å være i mål halv ti onsdag kveld. Da skal det være avslutningskonsert i kirken, men det er ikke umulig at det blir en litt mer nattlig forestilling, sier hun og legger til at de har et reservelag på plass om lesingen skulle drøye.

Allmenndannelse

Professor i kirkehistorie ved Universitetet i Oslo, Hallgeir Elstad, holdt innledningsforedrag før maratonlesingen – om Bibelens kulturelle betydning.

– Vi når ikke inn til kjernen i vår vestlige kultur uten Bibelen. Den inneholder våre felles fortellinger og har også vært sterkt med på å forme språket vårt. Bibelen fortsetter å inspirere, i dag er vi midt i en renessanse­ for den viktigste boken i vår kultur – og det er også fint at den presenteres gjennom dette «stuntet», sier han.

– Bibelen må løftes frem som hellig skrift, men den har stor allmenn betydning, og angår hele vår folkelige dannelse – på tvers av tro, sier Elstad.

---

Bibelmaraton

  • I Melbu kirke i Hadsel kommune leser de seg nå gjennom Bibelen – fra perm til perm.
  • Det begynte søndag kl. 13 og skal være i mål onsdag kveld. 20 frivillige deltar i bibelmaratonen.
  • Menigheten står bak prosjektet i samarbeid med ­festivalen Sommer-Melbu, og nettavisen Vesterålen Online (vol.no) strømmer den 80 timer lange lesingen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke