Nyheter

Trumps parti vil omvende homofile

Republikanernes nye partiprogram omtales som det mest ekstreme noensinne.

Tirsdag ble Donald Trump formelt valgt til republikanernes presidentkandidat. I kulissene har partiet samtidig snekret sammen et nytt partiprogram.

Der går partiet hardt ut mot likekjønnet ekteskap og kjernefamilien med ekteskapet mellom mann og kvinne framheves som «grunnlaget for det frie samfunn». I programmet oppfordrer partiet folkevalgte til å bruke religion som en guide når de vedtar lover: «Menneskeskapte lover må være i samsvar med naturlige rettigheter gitt av Gud». Videre gir det republikanske partiet eksplisitt støtte til såkalt «omvendingsterapi» for homofile og lesbiske barn.

Kritikk

Partiprogrammet får massiv kritikk av amerikanske medier.

– Det mest ekstreme partiprogrammet vi kan huske, skriver The New York Times i en lederartikkel. Videre skriver de at:

- Forfatterne valgte helt enkelt å gå for den mest ekstreme versjonen av hver eneste posisjon. Dokumentet viser hvor sterkt det republikanske partiet er drevet av en regressiv og ekstremistisk indre kjerne, skriver storavisa, som også mener at programmet konkurrerer med Donald Trump om å være mest sjokkerende.

LES OGSÅ: AUF-lederen: Vi må kjempe mot hatet

Israel

Noen av punktene har endret seg siden forrige program i 2012. Da ønsket partiet velkommen en tostatsløsning for Israel og Palestina. Nå vil de ha et «et udelt Jerusalem», og tostatsløsningen nevnes ikke i partiprogrammet, skriver Dagbladet. De 10 bud bør hentes fram på de offentlige skolene, som en påminnelse om USAs historie og landets egen «judea-kristne» arv. Partiet tar også til orde for å legge til rette for bønn og tilbedelse i skoletiden.

Når det gjelder abort fremhever republikanerne viktigheten av å legge til rette for at mor lettere kan velge å bære fram barnet fremfor å ta abort. Demokratene blir sablet ned for deres «ekstreme» syn på abort, og beskyldes for en «nesten grenseløs støtte for abort som ikke sammenfaller med det amerikanske folkets ønsker». Å bære våpen trekkes fram som den enkelte borges grunnleggende rettighet, og strengere våpenkontroll utelukkes.

LES OGSÅ: Pastor vil forby menighet å sende e-post

I en videohilsen sier Trump at han er stolt av å være partiets kandidat.

– Det kommer til å bli et lederskap som setter den jevne amerikaner i sentrum. Vi må skape jobber, vi må bygge opp igjen det utarmede forsvaret. Vi skal ha sterke grenser. Vi skal bli kvitt IS, og vi kan – og må gjenopprette lov og orden, sa den nyvalgte kandidaten og lovet å utdype dette når han taler til landsmøtet på i dag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter