Nyheter

Tror Mosul er tapt for kristne

Forfatter og journalist Lars Akerhaug tror ikke den kristne minoriteten vil risikere å flytte tilbake til Mosul, selv om den irakiske byen blir frigjort fra IS.

Siden juli 2014 har Den islamske staten (IS) kontrollert Mosul, Iraks nest største by og islamistenes største gevinst i kampen for sitt muslimske kalifat.

En koalisjon med 30.000 irakiske og andre soldater rykker nå fram for å gjenerobre det som før var en mangfoldig by, inklusive en livskraftig kristen minoritet.

Da IS tok Mosul, stilnet for første gang på 800 år kirkeklokkene i den irakiske byen med flest kirker.

I boken Siste jul i Kairo ­beskriver Lars Akerhaug den dramatiske situasjonen for kristne­ i Irak, Syria og Egypt, med økt forfølgelse og massiv flukt. Han har også intervjuet kristne fra Mosul og omlandet som flyktet både før og etter at IS sitt skrekkregime kom på plass for drøye to år siden.

– Deres historier gir liten grunn til håp. Selv om IS blir drevet ut av Mosul og omlandet, vil neppe kristne etablere seg der på nytt. Noen prester vil nok følge sitt kall, men svært få kristne tør ta sjansen på å vende tilbake til sine hjem, sier Akerhaug.

Naboer sviktet

Kristne flyktninger han har intervjuet, forteller om muslimske naboer og venner som vendte seg mot dem da islamister festet grepet om Mosul. Det var som et latent hat slapp løs mot den kristne minoriteten, mener Akerhaug.

En av flyktningene er Ahlam Khadra, en relativt velstående kristen kvinne i 50-årene. Hun trodde en kort stund familien kunne klare seg i Mosul, selv om IS med sine svarte flagg og eks­treme islampraksis inntok byen.

Etter noen dager tegnet IS en gul N for Nasara på døren, ordet muslimer bruker om kristne. En kristen kvinne i nabolaget som hadde drevet en skjønnhets­salong, ble dømt til døden.

LES OGSÅ: Norske biskoper ville først ikke ringe for Aleppo - men snudde da de skjønte hvor mange som var med

Ble truet

Deretter var det som om hele nabolaget vendte seg mot den kristne familien. Sønnen Uday ble oppringt av en tidligere lekekamerat: «Hvis jeg ser deg, skyter jeg deg ned med 150 kuler», truet gutten. Uken før var de venner, forteller Akerhaug.

– Da jeg startet arbeidet med boken, håpet jeg å finne historier om sameksistens mellom folk av ulik tro, om muslimer som kom sine kristne naboer til unnsetning når de ble angrepet. Dessverre kom jeg knapt over slike lyspunkt i elendigheten.

Tvert imot fikk han høre mange historier om hvordan ikke bare beinharde islamister, men også gamle naboer og venner vendte seg mot de kristne.

LES OGSÅ: Korskampanje for forfulgte kristne splitter Sverige. Kirken advarer - Stefanusalliansen jubler

Overlegne

– Boken synliggjør at det ofte er slik at muslimer ser på seg selv som overlegne. Det er verd å reflektere over dette, når hundretusener av muslimer nå flykter til Europa, mener den islamkritiske forfatteren.

Han påpeker at mange kristne i Midtøsten følte seg tryggere ­under de diktatoriske regimene til Saddam Husein, Hosni Mubarak og Bashar al-Assad.

– De ble diskriminert og hadde på ingen måte fullstendig frihet, men opplevde større sikkerhet og mindre trosforfølgelse enn det vi ser i dagens Irak, Egypt og Syria. Kristne i Midtøsten vil være klart mer tjent med sekulært styresett enn et intolerant shariastyre.

Dyster framtid

Akerhaug ser dystert på framtiden for kristne i Midtøsten. Han tror at noen – særlig de litt eldre – vil bli igjen og utgjøre små kristne samfunn, men at de fleste bare ser framtidsmuligheter hvis de kommer seg vekk til land med mer liberale og tolerante verdier.

– Det er en tragisk utvikling. Kristne i regionen er i ferd med å bli helt marginalisert. Det er nå flere kristne flyktninger fra Irak i Sverige, enn det er kristne tilbake i Irak. I virkeligheten er noen av verdens eldste kristne menig­heter i ferd med å fordrives fra sitt historiske nærvær i Midtøsten, sier Lars Akerhaug.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter