Nyheter

Tror flere land vil følge etter

Fredagens historiske vedtak i USA ­setter fyr i debatten verden over. Men diskusjonen kan slå begge veier.

Fredag bestemte USAs høyesterett at grunnloven gir homofile rett til å gifte seg over hele landet. Det betyr at delstater ikke lenger kan forby likekjønnede ekteskap.

– Dette sender et sterkt signal. Spørsmålet om kjønnsnøytralt ekteskap går fra en diskusjon hvor noen får lov til å mene om det er «greit» at personer av samme kjønn å gifte seg, til et fokus på at like muligheter til ekteskap er en rettighet som ikke kan nektes minoriteter i samfunnet. Det kan skape ringvirkninger for skeive i andre land, sier Eirik Rise, leder i Skeiv Ungdom.

Han tror USAs vedtak kan gjøre det lettere å få innført rettigheter i land hvor det er lite støtte blant befolkningen, og sier at samfunnet må bygge på menneskerettigheter og ikke folkelig opinion.

LES MER: Venter strøm av religionssaker etter ny lov

Full gass – full brems

I tillegg tror Rise at den nye lovgivningen kan bidra til økt søkelys på temaer som seksualitet og kjønnsidentitet i FN-sammenhenger.

Men samtidig tror han signalene fra USA kan slå begge veier.­ Like rettigheter for ­homofile og lesbiske blir allerede ansett som et vestlig fenomen. Når land som USA nå gir full gass, kan andre land sette seg på bakbeina.

LES MER: Ny ekteskapslov gir hodebry for trossamfunn

– Vi ser at rettigheter for skeive blir del av et maktspill. I Russland, for eksempel, har det nærmest blitt politikk å være mot alt som er vestlig. Det er vanskelig å se at USAs vedtak vil skape noen positive ringvirkninger for skeive i Russland, sier Rise.

LES MER: Skiller seg hvis likekjønnet ekteskap blir lov

Viktigere enn ekteskap

Skeiv Ungdom-lederen mener at mens likekjønnet ekteskap ofte blir en symbolsak i media, så forsvinner oppmerksomheten ofte fra de sakene som brenner mest. I land som Russland, der organisasjoner som kjemper for homofiles rettigheter er stemplet som «fremmede agenter», og politiet daglig kommer på besøk, er det ikke retten til å gifte seg som troner på topp på prioriteringslisten:

– I Russland, som i mange andre land, er det ikke ekteskap man primært kjemper for. Det er retten til å organisere seg, retten til ytringsfrihet og til å være fri fra vold og trusler om vold.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter