Religion

Troende kreftpasienter er mindre bekymret

Troende føler seg friskere og bedre rustet til å takle hverdagen som kreftpasient, viser amerikansk forskningsprosjekt.

– Det var spesielt tydelig hos pasienter som vektla den følelsesmessige siden ved troen, for eksempel å ha en mening med livet eller det å være del av noe som er større enn dem selv, sier en av hovedforfatterne, doktor Heather Jim ved Moffitt Cancer Center i Tampa.

LES MER: Anniken Huitfeldt fryktet hun hadde kreftgen

Har bedre livskvalitet

Forskerne ønsket å kartlegge hvilken påvirkning religiøs tro har på kreftpasienters helse. Resultatene viser at de med en sterkere tro meldte om bedre fysisk form, hadde lettere for å gjennomføre dagliglivets gjøremål som kreftpasienter, skriver den britiske avisa The Guardian.

Torgeir Sørensen, postdoktor ved Menighetsfakultetet og religionspsykologisk senter ved Sykehuset Innlandet, har forsket mye på sammenhengen mellom religion og helse. Han er ikke overrasket over funnene i forskningsprosjektet.

– Det er grunnlag for å si at mange troende kreftpasienter opplever bedre livskvalitet. De er mer tilfreds med livet, og kan også oppleve at behandlingen er lettere, sier han til KPK.

LES MER: – Jeg kunne reddet titusener fra en for tidlig død

Sammenstiller all forskning

Ifølge de amerikanske forskerne viser tidligere forskning at de fleste kreftpasienter hadde en religiøs tro, eller fant trøst i åndelige opplevelser og erfaringer.

Det nye prosjektet sammenstiller all forskning som før er publisert om emnet. Det består av tre ulike deler, som hver belyser sammenhengen mellom pasienters tro og deres mentale, sosiale og fysiske helse.

MIN TRO: Lise Askvik har hatt livstruende kreft og blitt skutt ved hjerte

Gudsbildet er avgjørende

Også pasientenes sosiale helse kan påvirkes av troen. Forskningsfunnene viser at mye også avhenger av hvilket gudsbilde pasientene har. Doktor Allen Sherman, som også står bak det siste forskningsprosjektet, sier at pasienter som trodde på en personlig Gud som de kunne henvende seg til og som hørte bønnene deres, meldte om bedre helse.

– Det hjalp dem til å holde motet oppe. De som slet med troen sin hadde det langt verre, sier Sherman.

LES MER: – Kreftsykdommen har skrellet vekk det uviktige, sier biskop

Ser på sykdommen som straff

Undersøkelsene viser også at noen pasienter så på kreften som en naturlig del av livets gang, mens andre så på det som Guds straff. Sørensen mener det er en direkte sammenheng mellom religiøsitet og mental helse.

– Har man et sunt gudsbilde og et sunt forhold til religion, så takler man sykdom bedre enn om man opplever sykdommen som et tegn på å være straffet eller forlatt av Gud, sier Torgeir Sørensen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Viktig med sosialt nettverk

I den siste delen av prosjektet så forskere nærmere på pasientenes mentale helse.

– Åndelig velvære har sammenheng med mindre angst, depresjon og stress, sier doktor John Salsman, som hadde hovedansvaret for denne delen av prosjektet.

Videre skriver Salsman at følelsen av ikke å oppnå kontakt med Gud førte til mer psykisk stress. Også opplevelsen av ikke å ha en tilknytning til et religiøst samfunn hadde negativ effekt på pasientenes mentale helse. Heller ikke dette funnet overrasker Torgeir Sørensen.

– Det er allment kjent at det er viktig, også mentalt, å ha et fungerende sosialt nettverk er viktig når man rammes av sykdom. Religiøse har ofte et stort sosialt nettverk i menigheten, hvor de både kan komme for både å gi og å få hjelp gjennom sykdommen, sier han.

Kan ikke fastslå sammenheng

I det amerikanske forskningsprosjektet ble det hentet inn data fra totalt 44.000 pasienter. Likevel understreker forskerne at det trengs videre studier over lengre tid for endelig å kunne fastslå om det faktisk er en årsakssammenheng mellom tro og helse. Det synes Sørensen er viktig.

– Man må stille de samme spørsmålene til de samme pasientene over tid for å kunne fastslå om troen faktisk fører til at pasientene har det bedre, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion