Nyheter

Trekker seg fra KRIK-valg etter åpning for homofile ledere

Anne Mari Vadset trekker seg som kandidat til KRIKs landsstyre, etter at organisasjonen åpnet for ledere med andre samlivssyn.

– Jeg kan ikke stå inne for at ledere som åpent og bevisst lever i strid med denne spilleregelen kan være ledere i KRIK, skriver Vadset i et åpent brev til valgkomiteen og landsstyret i KRIK.

Etter en lang prosess konkluderte KRIKs landsstyre i slutten av august med at de holder fast på at ekteskapet er ment for mann og kvinne. Men landsstyret vedtok samtidig at dette grunnsynet ikke lenger skal være til hinder for at personer med andre overbevisninger og praksiser kan være ledere i organisasjonen.

I klartekst betyr det at KRIKs retningslinjer ikke lenger setter ned foten ned for at mennesker som er samboere eller lever i homofile forhold kan ha lederoppgaver.

– En kan ikke si at ekteskapet er Guds gode ordning, og samtidig si et ja til handlinger som er i strid med dette. Det er i mine øyne verken god veiledning, eller god formidling av tro. Liv og lære må henge sammen, skriver Vadset.

Vadset er mangeårig KRIK-medlem, og også tidligere landsstyremedlem, ansatt og taler i KRIK. Hun arbeider til daglig på Bibelskolen i Grimstad, som drives av Normisjon.

LES MER: – KRIK trakk invitasjonen

Tror konsekvensene blir store

Vadset utdyper det åpne brevet i et intervju med Vårt Land.

- Hva tror du blir konsekvensen av dette vedtaket for KRIK?

- Jeg tror det har større konsekvenser enn vi klarer å se nå. Det står at KRIK vil at alle ledere skal følge spillereglene. Men når en kan gå på tvers av dem på ett punkt, hva da med de andre? Det har blitt et veldig forvirrende vedtak, og jeg tror det hadde vært enklere om de heller hadde gått for den ene eller andre løsningen.

- Ser du vedtaket som et brudd med, eller en videreføring av, det som har vært praksis?

- Jeg opplever det nok mer som et brudd enn andre gjør. Jeg har opplevd at spillereglene er noe de fleste forholder seg til, og at de som er utenfor spillereglene heller har trukket seg fra lederverv. Men KRIK er en stor organisasjon, så her sitter vi nok med ulike erfaringer.

- Hvorfor skal ikke KRIK kunne leve med et slikt vedtak, når Den norske kirke anerkjenner at det kan være to likestilte syn i samlivsspørsmål?

- I Dnk kan presten gjennomføre den praksis som er i tråd med han eller hennes teologiske overbevisning. KRIK har i motsetning til Dnk holdt fast på et klassisk syn, men samtidig åpner de opp for at man kan leve på måter som går på tvers av dette. Det er forvirrende.

LES MER: KRIK-vedtak får blandede reaksjoner

Vil samle

I etterkant av KRIKs vedtak forklarte generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal at målet med vedtaket var å samles rundt det medlemmene har felles.

– Samtidig må vi erkjenne at KRIK ikke er et meningsfellesskap, men en tverrkirkelig organisasjon som har samlet ulike konfesjoner hele veien, sa hun til Vårt Land da landsstyrets beslutning ble kjent.

Idrettsprest Bjørnulf Tveit Benestad ga uttrykk for det samme, i en egen uttalelse han sendte ut i etterkant av vedtaket:

– I KRIK møtes vi på tvers av kirkesamfunn, og dermed også på tvers av uenigheter som opp gjennom historien har vært såpass dype at de har splittet trosfellesskap. Ved å fokusere på det som forener alle kristne, har KRIK lyktes i å jobbe på tvers av disse skillene.

Anne Mari Vadset mener derimot at landsstyrets vedtak mer enn å «fokusere på det som forener alle kristne» åpner for at mennesker kan sette sine egne ønsker og vurderinger over det KRIK selv formulerer som «Guds gode ordning».

– Det blir sagt at KRIK ikke skal være en kamparena, men er det ikke nettopp det organisasjonen nå legger opp til? Når teori og praksis ikke stemmer, hva skal en da styre etter? Ansvaret for denne manøvreringen skyves nå ned til lokallag og komiteer der de unge lederne sitter. Dette ansvaret mener jeg ledelsen i organisasjonen skulle tatt, skriver Vadset, og avslutter med at hun på grunn av vedtaket trekker sitt kandidatur til landsstyret.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter