Kirke

Trår til for «traktorgudstjeneste»

19 veterantraktorer, 95 kirkefolk og en biskop som ankom på traktor, feiret gudstjeneste i Trøgstad i helgen. Bak den uvanlige gudstjenesten står en ivrig dugnadsgjeng.

Bilde 1 av 9

Soknepresten i bygda, Reidar Strand, fikk ideen om å ha en gudstjeneste under det tradisjonelle Åpen gård-arrangementet på Trøgstad Bygdemuseum for fire år siden. Da han nevnte ideen for menighetsmedlemmet Leif Larsen, mente Larsen at da måtte de ha en prosesjon i forkant, som var bygda Trøgstad verdig. Valget ble enkelt: Det måtte naturligvis bli veterantraktorer.

– Det ble en suksess allerede første året. Det kryr jo av slike gamle traktorer her i bygda. En bygdekar som sa han kunne stille med kjøretøy, hadde 30 traktorer hjemme. En annen hadde 18, forteller sokneprest Strand.

Da biskop Atle Sommerfeldt sa ja til å preke, fikk han naturligvis kjøre i traktorprosesjonen.

– Det var en skinnende rød Massey Fergusson-traktor. Vi ankom naturligvis i kirkelig orden, så jeg lå litt bak i køen, sier biskopen i Borg.

Bryr seg om livene

Arrangementet var etter Sommmerfeldts hjerte. Traktorkjøringen var én ting. Rømmegrøten, lapskausen, utstillingene og naturstien for barna en annen ting. Vissheten om at kirken og bispedømmet i Borg kunne være en del av det lokale miljøet, med dets store ressurser, var likevel det som varmet biskophjertet mest.

– Kirken har gjerne hatt en «kom til oss»-tradisjon, men vi som er kirken er sendt ut til menneskene der de er. Dette er dessverre en underkommunisert del av kirkens arbeid, men her i Borg er vi veldig oppmerksomme på det. Jeg har inntrykk av at kirker i resten av landet også er blitt det, sier Sommerfeldt.

Han har tidligere representert Borg bispedømme på Skaperverkets dag og den felleskirkelige Glåmmafestivalen.

– Er det for å bryte ned eventuelle fordommer mot at kirken er noe opphøyd og høytidelig du er med på dette?

– Jeg tror folk ønsker både det høytidelige og det jordnære. Det er viktig at menneskene opplever at kirken bryr seg om livene deres, og at kirken ikke er det som skiller dem fra verden.

LES MER: Slik blir Norges nye trosstøtte

Naturlig plass

Det er først og fremst et brennende frivillig engasjement som er med på å gjøre traktorgudstjenesten til en realitet. Ifølge soknepresten er en av de positive effektene av et slikt alternativt gudstjenestetilbud nettopp samarbeidet med alle de frivillige dugnadsaktørene som er med på arrangementet. Han ramser opp blant annet Trøgstad gammelteknisk forening, Bygdekvinnelaget, Bondelaget og museumsstyret i bygda.

– Midt blant disse har også kirken sin naturlige plass, sier han.

LES MER: Diakonikonferanse samler landets kirketopper

Andre kirkegjengere

Strand forteller at et av strategipunktene for Trøgstad menighet er å ta gudstjenesten ut til folket. Og hva er vel da bedre enn å gjøre litt stas på traktorene, som har vært et særdeles viktig kjøretøy i jordbruksbyga deres i lange tider, sier han. Ikke nok med at Trøgstad – ifølge soknepresten – er Norges største produsent av korn. Når de sammen med fire andre mindre kommuner skal slå seg sammen til Indre Østfold kommune, blir de også Norges største jordsbrukskommune i areal.

– Var det mange du vanligvis ikke ser på gudstjenestene som hadde tatt turen til denne gudstjenesten?

– Det hadde jeg absolutt inntrykk av. Noen synes nok det er litt mer ork å gå på gudstjeneste i en kirke enn på en gård, i hvert fall hvis man ikke i utgangspunktet er en fast kirkegjenger.

LES MER: Borg er «folkekirkebispedømme».

Livsstil

Lars Kristian Kjølberg er trøgsting og vokst opp på en gård i bygda. Selv om han ikke har overtatt farsgården, har han tatt med seg interessen for traktor. Blant traktorene han har samlet på et eget traktormuseum i bygda, var sju av dem med på Åpen gård-dagen på bygdemuseet. Selv om han sjelden går i kirken, syntes Kjølberg dette var et flott initiativ fra menigheten i bygda.

– Jordbruk og traktor er jo en del av livsstilen vår, så det var veldig artig at kirken nå tok del i nettopp det. Jeg føler jeg er blitt bedre kjent med hva kirken er for noe, og hvem soknepresten i bygda vår er. Begge deler var positive opplevelser. En kamerat av meg, som heller ikke har tråkket ned kirketersklene, var av samme oppfatning.

– Tror du dette arrangementet gjør at du får mer lyst til å oppsøke kirken også uten traktorfølge?

– Du skal slett ikke se bort fra at jeg tar meg en tur, sier Lars Kristian Kjølberg.

LES MER: Kjendisene som stiller til valg i kirken

Prosesjonskors

Sokneprest Reidar Strand synes også traktorer passer bra inn i et kirkelig og et bibelsk perspektiv. I fjor holdt han selv prekenen på samme arrangement, hvor dagens tekst handlet om å skille klinten fra hveten.

For at ingen skulle være i tvil om hva gårdsdagens traktorprosesjon handlet om, hadde mannen bak ideen, bonden og tusenkunstneren Leif Larsen, smidd et stort prosesjonskors av gamle harvepinner som var festet på en av traktorene. På traktoren han selv kjørte først i prosesjonen, hadde han smidd ei kirkeklokke som hang bak ham.

Larsen stod også bak det utradisjonelle alterbordet, som for anledningen var panseret til en traktor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke