Nyheter

Toner ned minnemarkeringen

Fredag markeres femårsdagen for terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya med minnegudstjeneste i Oslo domkirke. Det kan bli en stund til neste gang.

– Minnegudstjenesten nå i morgen er en TV-overført gudstjeneste som vil inkludere representanter fra det offisielle Norge, i tillegg til familier og berørte. En tilsvarende markering vil det sannsynligvis ikke bli neste år. Om vi i kirken marker dagen på en enklere måte, kan være, sier biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme.

Gudstjeneste

Siden 22. juli 2011 har domkirken i Oslo, etter ønske fra blant annet Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), markert terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya. Etter fredagens gudstjeneste mener biskopen at de årlige markeringene blir mindre omfattende frem mot 10-årsmarkeringen.

– Det betyr at vi vil se en utvikling av måten denne datoen markeres på nasjonalt. Det er en naturlig utvikling, sier Kvarme.

Han understreker at minnemarkeringer står sentralt for kirken.

– Hver søndag er en minnemarkering. Hver høytid er en minnemarkering. Da ser vi fremover, men minnes samtidig det som har skjedd.

LES MER: Fem år etter Utøya

Lang tid

– Fem år er ganske lang tid når man er ungdom, sier Emilie Bersaas, nestleder i AUF.

– Hvis du var 15 år da dette skjedde har du rukket å konfirmere deg, gå ferdig ungdomsskolen, være russ og kanskje flyttet hjemmefra. Det har skjedd så mye i livene våre. Samtidig er fem år veldig kort tid hvis du har mistet noen.

Hun mener det er viktig at dagen markeres.

– Det handler både om å fortelle historien til dem vi mistet, men også om å snakke om hvorfor og hvordan det skjedde. Det handler om å lære av historien, og forstå det grumset som vi må bekjempe.

Bersaas er opptatt av at markeringene ikke skal måles i størrelse.

– Jeg tror det er viktig at vi alltid markerer dagen, og at det finnes steder hvor folk kan komme sammen. Derfor vil Utøya alltid være åpen. Men det er viktig at markeringen ikke handler om å ha de største arrangementene hvert år. Det hører hjemme på de runde dagene.

LES MER: – Vi må kjempe mot hatet

Forventing til myndighetene

Det er Lisbeth Røyneland, leder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, enig i.

– Det blir nok en demping etter hvert som tiden går. Samtidig har vi en forventing om at myndighetene vil markere dagen offisielt.

Hun forteller at mange pårørende har vist interesse for å komme til Utøya og markere femårsdagen.

– Det er en viktig milepæl. Derfor er det store markeringer, ikke bare i Oslo, men også flere steder lokalt. Vi i støttegruppen kommet til å markere denne dagen hvert år. Det betyr mye for mange.

Selv opplever hun fellesskapet som markeringen gir som betydningsfullt.

– Ikke for å nøre opp under sorgen, men for å huske hva tankegodset bak terrorangrepet var. Så har det betydd mye for meg personlig å være sammen med de andre berørte denne dagen.

LES MER: Etterlatte gruer seg til mediesirkus

Private markeringer

Pål Kristensen er psykologspesialist ved Senter for krisepsykologi i Bergen. Han forklarer at minnemarkeringer kan ha flere ulike funksjoner.

– De bidrar til at vi minnes de som har gått bort, men også til at vi ikke glemmer hendelsen. For de som har mistet sine kjære kan minnemarkeringer opprettholde nærheten til dem man har mistet, særlig når den foregår på stedet der det skjedde.

Han understreker at årsdagene for mange oppleves som en tung dag.

– Derfor er det naturlig at dagen og markeringen tones ned med årene. Trolig blir det viktigere med mer private markeringer. Tankene går naturlig nok tilbake til hva som skjedde den tragiske dagen. Minnemarkeringer kan med andre ord også fungere som en sterk påminner. Noen skjermer seg derfor fra dette.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter