Nyheter

Tøffere tone mot privatskoler i Ap

Innføre konsesjonsordning. Fryse antallet private skoler. Slik presser grasrota på for å gjøre Ap-programmet tøffere mot skoletypen.

Årets Ap-landsmøte vil vedta å gi «kommuner og fylkeskommuner mulighet til å styre omfanget av private skoler av hensyn til det totale skoletilbudet». Men dette er ikke nok for enkelte partilag i Ap:

En rekke fylkeslag reagerer på veksten i tallet på private skoler. Fra Vest-Agder Ap foreslås en «frysordning», fra Ap i Bergen overgang til konsesjonsordning.

– En frysordning er til å få frysninger av, sier styreleder i Kristne Friskolers Forbund (KFF), Odd Anders With.

LES OGSÅ: Ap-press for nøytralitet

Giske-lekkasjer

Forbundet reagerte da tidligere utdanningsminister Trond Giske i vinter kom med lekkasjer fra det nye Ap-programmet sterkere styring med ikke-offentlige skoler. I praksis gir Ap nå kommuner og fylkeskommuner en vetorett mot nye privatskoler.

– Vi vil gi kommunene og fylkeskommunene avgjørende innflytelse over opprettelsen av private skoler, når en privat lokal privatskole går ut over den offentlige skolen er det et problem, sa Giske til Dagsavisen i vinter.

Privat vekst

Giske er leder av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Han var også sentral i partiet da Ap og de rødgrønne inngikk et privatskoleforlik med KrF i 2007. Dette ga godt rom for kristne og ikke-kommersielle skoler.

De siste ti årene har antall private grunnskoler økt med 51,6 prosent, i følge tall fra Statistisk sentralbyrå. Veksten har gitt økt irritasjon i Aps rekker, ikke minst blant kommunalpolitikere som opplever at offentlige fellesgoder krymper.

Stortingsrepresentant Marianne Aasen er sentral Ap-politiker på utdanningsfeltet og er ikke overrasket over trykket fra grasrota.

– Hva er ønsket om konsesjonsordninger og frys i antall friskoler et uttrykk for, Aasen?

– Mange av våre lokalpolitikere opplever at offentlig skoletilbud kan bli vedtatt avviklet, mens private gjennom dagens støtteordninger på en måte er sikret evig liv. Altså mener man at private skoler egentlig har tryggere betingelser enn de offentlige, forklarer hun.

LES OGSÅ: Ap vil regulere i trossamfunn

Kvelertak

Vest-Agder Ap foreslår at det nye Ap-programmet skal få et punkt om å «fryse antall private skoler med statsstøtte per 01.01.2018.» Redaksjonskomiteen for det politiske programmet skal under landsmøtet helgen etter påske avklare om de vil innstille eller forkaste forslaget.

Odd Anders With i KFF advarer:

– Forsøk på å fryse antall skoler opplevde vi i sin tid fra daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal. Senere ble det et friskoleforlik. Men å fryse antall skoler nå vil være et kvelertak på skoleslaget og være et angrep på menneskerettigheter.

Innføre tak

Arbeiderpartiet i Bergen ønsker «et tak på hvor stor andel privatskolene kan utgjøre av det samlede tilbudet» og lanserer dessuten forslaget om at «konsesjoner for privatskoler ikke lenger skal være permanente».

– Et slikt forslag betyr i praksis å si at privatskoler ikke skal få drive virksomhet, sier With og forklarer:

– Om man får konsesjon for en avgrenset periode, så vil ingen ideell eier satse store verdier i nye bygg eller ansette fagfolk bare midlertidig. Det å operere med midlertidig ansatte er dessuten noe LO er sterkt i mot, påpeker With.

LES OGSÅ: Frp styrker bånd til Israel

Skaper usikkerhet

Marianne Aasen i Kunnskapskomiteen er skeptisk til å innføre konsesjonsordninger innen skolefeltet:

– Konsekvensene av en slik løsning er uklare. Dessuten skaper det usikkerhet både for foreldre og lærere, sier hun.

I forrige program ville Ap «si nei til kommersielle privatskoler og sørge for forutsigbare rammevilkår for alternative, ideelle skoler». Ordene om ideelle skoler finnes ikke i det nye programmet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter