Nyheter

Styrker bånd til Israel

Oslo Frp fremmer pakke til landsmøtet for å styrke et Israel «omringet av muslimer». – Frieri til kristenkonservative, mener valgforsker.

– Israel er omringet av muslimer og mange av dem ønsker å fjerne Israel fra kartet. Da må vi støtte Israel, sier Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet.

Derfor har hans fylkeslag fremmet resolusjonsforslaget «Styrk Israel» til landsmøtet i mai.

«Jødisk stat»

Oslo Frp foreslår blant annet å ha samme kriterier for «kjøp og salg av våpen fra Israel, som for andre Nato-partnerland» (se faktaboks).

– Jeg støtter resolusjonen. Israel har en solid forsvarsindustri, som vi kan styrke vårt samarbeid med, sier Tybring-Gjedde, som understreker at det ikke først og fremst er snakk om våpen, men høyteknologi.

Fra før av går flertallet i Frps programkomité inn for å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Det er en unødvendig provokasjon, som jeg vil fraråde landsmøtet, sier Tybring-Gjedde, som er fraksjonsleder i utenrikskomiteen.

LES OGSÅ: FpU krever moskésjekk

Fyrtårn

Resolusjonsteksten beskriver Israel som et demokratisk fyrtårn «omringet av terrororganisasjoner som er ute etter å svekke vestlige frihetsverdier».

Den går inn for å strupe støtten til palestinske og arabiske aktører som ikke anerkjenner Israel som «jødisk stat».

– At palestinerne ikke klarer å etablere et funksjonelt samfunn, skyldes ikke Israel. Mange palestinere jobber i Israel. Problemet er religion og ideologi, sier Tybring-Gjedde, som mener bistand som går til Gaza-stripen, legitimerer Hamas.

Hvor kommer Frps Israel-engasjement fra?

– Du bør heller etterlyse KrFs engasjement. De har støttet islamistiske regimer, som truer Israel. Da sikter jeg til KrFs bistandspolitikk, og tausheten om at Saudi-Arabia i 2015 fikk lederskapet i FNs menneskerettighetsråd, der halvparten av resolusjonene går mot Israel. KrF kan ikke være opptatt av Israels rettigheter og samtidig gi alt mulig til motparten. Vi må se trusselen islam utgjør mot Israel, sier Tybring-Gjedde.

LES OGSÅ: – Er det noen som bør granskes, er det FpU og Frp

Nusselig

Oslo Frp vil også kutte «i støtten til Palestinakomiteen», og foreslår at «jødenes flukt fra arabiske land» skal være grunnskolepensum.

– Det er litt nusselig at Frp bruker tid på å formulere et forslag uten rot i virkeligheten. Vi får ingen statsstøtte, sier Kathrine Jensen, leder i Palestinakomiteen.

Hun mener kravet om at arabiske og palestinske aktører må anerkjenne Israel som «jødisk stat» for å få norske penger, vil ramme giverlandsgruppen:

– Palestinerne har ikke avvist Israel som stat, men som jødisk stat, da det vil bety undertrykking av palestinske israelere. Ingen andre stater krever slik anerkjennelse, og palestinere i Israel lever i et apartheidregime med diskriminerende lover og samfunnsstrukturer.

Derfor er Jensen kritisk til beskrivelsen av Israel som en demokratisk bastion i Midtøsten.

– Vi må verne om retten til politiske ytringer. Israel forsøker å forby oppfordringer til boikott og sanksjoner, og nekter innreise for de som oppfordrer til dette, sier Jensen, som lurer på hvorfor Frp ikke forsvarer dem.

LES OGSÅ: Trine Skei Grande ber KrF roe seg ned

Symbolsak

Hun spør seg om ikke Frp frir til kristne velgergrupper. Det kan det være noe i, tror valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo:

– Dette er en viktig symbolsak i en del av det kristenkonservative Norge. Denne velgergruppen i grenselandet mellom Frp og KrF er ikke veldig stor, men er tydelig og hørbar, sier Aardal.

– I valgene i 2001 og 2005, da Kjell Magne Bondevik var statsminister, tapte KrF en god del velgere til Frp. KrF ble oppfattet som upålitelig i Israel-spørsmålet, fordi de ikke anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Siden har ikke KrF hatt særlig lekkasje til Frp, sier valgforskeren, som tror Frp nå i større grad konkurrerer med Partiet De Kristne om disse velgerne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter