Klima

– Tiltak bør foregå lokalt

Fungerende Hamar-biskop, Leif Jørn Hvidsten, vil heller be om tjenlig vær enn om regn.

Mens en av biskopene i Sverige har utarbeidet en bønn med en konkret oppfordring om regn, har ikke de norske biskopene planer om å gjøre noe liknende.

Hardest rammet av bispedømmene er nok Hamar der domprost, Leif Jørn Hvidsten, nå er fungerende biskop. Han forteller at biskopene har overlatt kirkens tiltak til de lokale prestene og menighetene.

– Blant annet var det menighetene her i bispedømmet som selv kom med oppfordringen om å ta inn bønn om regn på en gudstjeneste tidligere i sommer. Det er jo de lokale prestene som er i kontakt med bøndene og jordbruket, så jeg tenker det er naturlig, sier Hvidsten.

LES OGSÅ: I sommer har flere av landets prester hentet fram den gamle kirkebønnene om godt og tjenlig vær

Ikke regn

Han viser til at kirkebønnene i Den norske kirke er veldig fleksible slik at man kan gjøre lokale endringer.

– I forbindelse med andre typer kriser i dette bispedømmet så har lokale menigheter og prester engasjert seg, tilbudt temagudstjenester og forbønn og den type ting. Det tenker jeg i og for seg vil være naturlig nå også, men noe spesielt fra sentralt hold er ikke nødvendig.

Så det vil ikke bli aktuelt å gjøre noe lignende som i Sverige?

– Det kan være en god idé, men jeg ser for meg at med de tradisjonelle formuleringene og lokalengasjementet vi har her til lands så dekker vi stort sett behovet. Dessuten har jeg mer sansen for å be om godt og tjenelig vær, enn å be Gud konkret om regn, sier Hvidsten.

LES OGSÅ: Forsker: – Ikke vent på Ernas hjelp

Overlater til prestene

Vårt Land har bedt preses Helga Byfuglien om en kommentar, men via sin kommunikasjonsrådgiver svarer biskopen at hun heller vil la lokale sokneprester svare for hvordan Den norske kirke forholder seg til tørken.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima