Verden

– Taliban er på sitt sterkeste i Afghanistan

Kristian Berg Harpviken skulle denne uken jobbet i Kabul med kollega Arne Strand, som ble hardt skadd i helgens terrorangrep. Harpviken sier det meste går feil vei i Afghanistan.

Bilde 1 av 3

På få dager har Afghanistan blitt rammet av to spektakulære terrorangrep med mange drepte, rettet mot mål som skaper internasjonal oppmerksomhet:

• Lørdag kveld angrep Taliban Intercontinental-hotellet i Kabul. Minst 13 utlendinger skal være blant de mellom 25 og 43 drepte.

• Onsdag angrep væpnede menn Redd Barnas kontor i Jalalabad. IS hevder å ha stått bak angrepet som kostet seks mennesker livet.

LES OGSÅ: Afghanere reiser hjem til ny flukt

Forverring

– Angrepene bekrefter bildet av et Afghanistan med alvorlig mangel på stabilitet og sikkerhet. Situasjonen beveger seg mot det verre, noe den har gjort gradvis de siste 10–12 årene, sier Kristian Strand Harpviken, forsker og tidligere direktør ved PRIO,

Den erfarne Afghanistan-kjenneren skulle selv reist til Afghanistan tirsdag denne uken. Planen var å jobbe en ukes tid i Kabul sammen med CMI-forsker Arne Strand. Lørdag endret alt seg, da Strand var en av mange som ble hardt skadd i det brutale Taliban-angrepet på Intercontinental Hotel.

Torsdag ble det klart at Strand har pådratt seg røyk- og fallskader. Tilstanden er alvorlig, men stabil, og Strand får god medisinsk behandling på Haukeland sykehus.

Utlendinger

De to angrepene øker bekymringen for sikkerheten, også for utlendinger og organisasjoner som arbeider i Afghanistan.

– Det er klart at slike angrep gjør sterkt inntrykk. Mange vil nå tenke seg ekstra grundig om før de reiser til Afghanistan. Samtidig vet vi som reiser dit regelmessig at det innebærer en risiko, en risiko vi med ulike tiltak gjør alt vi kan for å begrense, sier Harpviken.

Han kjenner flere som var på hotellet i Kabul og ble skadet under angrepet, og er kritisk til måten hotellet nylig overdro sikkerheten til et privat sikkerhetsfirma.

Det er nå 10 år siden angrepet på Serena Hotel i Kabul, der daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre befant seg, og den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

LES OGSÅ: Fritt fram for pedofile i uniform

Redd Barna

Fire ansatte ble drept i angrepet på Redd Barna-kontoret i Jalalabad. Jonas Keiding Lindholm, organisasjonens leder i Danmark, kaller det et angrep på barns rettigheter.

– Det er forkastelig at det skal koste liv å redde liv. Det er en uhyggelig tendens at humanitære organisasjoner og nødhjelpere rammes som strategiske mål i konflikter. Det er avskyelig og fullstendig uakseptabelt, sier Lindholm i en uttalelse.

Selv om milliarder av dollar i bistandssatsing har bidratt til en kraftig forbedring på velferdsområder som helse og utdanning, betegner Kristian Berg Harpviken både den sikkerhetsmessige og politiske utviklingen som dårlig. Han sier det internasjonale samfunn ikke har oppnådd noe i nærheten av målet om å bidra til et stabilt Afghanistan.

Taliban sterke

– Taliban er nå på sitt sterkeste siden de ble drevet fra makten i landet i 2001. De er i framgang militært og kontrollerer stadig større områder, der kontrollen gjennomgående er større enn noen gang, sier Harpviken.

Han betegner angrepet på hotellet i Kabul som godt planlagt, trolig med folk innenfor flere dager i forkant. Taliban betrakter generelt utlendinger som uvelkomne okkupanter, og hensikten var både å vise at landet er utrygt for utlendinger, og at regjeringen i Kabul ikke har kontroll.

– Det siste har de lyktes ganske godt med. Regjeringen preges av motsetninger og kontrollerer under 60 prosent av Afghanistan.

LES OGSÅ: Oktoberbarna får en ny sjanse

Norsk kanal?

Afghanistan Analyst Network konkluderer i ny rapport med at det ikke er noen framgang i prosessen for samtaler mellom Taliban og regjeringen. Det skal ha ført til avlysing av et planlagt tredagers møte i Oslo i desember, der et førtitalls afghanere, inklusive fra Taliban og afghanske myndigheter, skulle ha deltatt.

I stedet ble det ifølge rapporten like før jul avholdt en lukket konferanse i Norge med representanter for 70 land, for å sondere muligheter for en «politisk prosess» i Afghanistan.

I det siste har også Russland flagget interesse som tilrettelegger for forhandlinger som inkluderer Taliban.

– Som i Syria prøver Russland å utnytte et globalt maktvakuum, om enn med noe lavere intensitet. Da har jeg større tro på at den globale stormakten Kina kan påvirke, også fordi kineserne får et stadig bedre forhold til Pakistan, som jo bidrar sterkt til Talibans virksomhet, sier Harpviken.

Radikalisert

Selv om Harpviken mener Taliban står historisk sterkt, er framgangen tvetydig. De sliter med sterke indre spenninger, der en yngre generasjon framstår som mer mottakelige for ytterliggående militant og religiøst tankegods. De fyller nå hull etter de mange ledere og mellomledere i bevegelsen som er drept i målrettede aksjoner, ikke minst i regi av USA, som har trappet opp sitt nærvær.

– Taliban er radikalisert og fragmentert. Hvis lederskapet inngår samtaler med sikte på kompromisser med regjeringen og de radikale blir misfornøyde, kan de bryte ut. Den islamske staten (IS) står ikke spesielt sterkt, bortsett fra i et par områder. De utgjør likevel en trussel, også ved å framstå som et alternativ for radikale som vil forlate Taliban hvis bevegelsen blir for moderat, sier Harpviken.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden