Nyheter

Taliban bak restaurantangrep i Kabul

Fortsatt usikkert hvor mange som er skadet og eventuelt drept.

En selvmordsbomber fra Taliban gikk fredag til angrep på en fransk restaurant som er populær blant utlendinger og rike afghanere i Afghanistans hovedstad Kabul fredag.

Den afghanskeide restauranten Le Jardin ligger bare noen få kilometer nordvest for den norske ambassaden.

– Så langt er det ikke noe informasjon som tyder på at norske borgere er rammet. Vi jobber med å få mer informasjon om denne hendelsen, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Sikkerhetskilder sier til DPA at minst åtte mennesker ble såret i angrepet sent fredag ettermiddag. Lokale medier melder at et ti år gammelt barn er drept, men det avviser det afghanske helsedepartementet.

LES OGSÅ: Nordmann tett på restaurantangrepet i Tel Aviv

Brann

Den afghanske opprørsbevegelsen Taliban sier de står bak, og det var fredag kveld uklart om afghanske sikkerhetsstyrker hadde fått kontroll over situasjonen.

Kabuls visepolitimester Gul Agha Rouhani sier det var en selvmordsbomber i bil som eksploderte ved restauranten Le Jardin i nabolaget Taimani. En bygning i området ble slukt av flammer som følge av eksplosjonen, og brannmannskaper jobbet fredag kveld med å slukke flammene.

Le Jardin er en av få restauranter i Kabul som fortsatt får utenlandske gjester. Et stort antall politi og sikkerhetsstyrker sperret av området etter angrepet.

For snart ett år siden ble 21 mennesker, deriblant 13 utlendinger, drept i et angrep mot en populær libanesisk restaurant i Kabul.

Fredsprosess

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid sier på Twitter at hans gruppe sto bak.

– I kveld ble det iverksatt et angrep mot en restaurant som eies av okkupanter, og hvor utlendinger bor, skriver han.

Angrepet skjer dagen etter at regjeringen kunngjorde nye samtaler om Taliban i Pakistan 11. januar, som et ledd i et forsøk på å stable en fredsprosess på beina etter at det forrige forsøket brøt sammen. Det skjedde i fjor sommer da det ble bekreftet at bevegelsens mangeårige leder, mulla Muhammad Omar, døde to år tidligere.

LES OGSÅ: Gigantisk underskudd på nødhjelp

Maktkamp

Representanter fra myndighetene i Afghanistan, Pakistan, USA og Kina skal delta på møtet senere i januar, der det uttalte målet er å tegne opp et såkalt veikart for fred.

Taliban nekter selv å delta i noen forhandlinger så lenge utenlandske styrker fortsatt er i landet. Opprørsgruppen er på kraftig frammarsj i Afghanistan og har innkassert flere militære seirer det siste året. Samtidig sliter Taliban med en blodig indre maktkamp. Det har vært en rekke kamper mellom rivaliserende fraksjoner siden lederskiftet for et halvt år siden. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter