Nyheter

Syrias Assad lover blodig kamp

Syrias president tror en seier i Aleppo vil være et stort skritt mot fred. Men borgerkrigen er ikke slutt før «terrorismen er fullstendig utradert», sier Bashar al-Assad.

Syriske regjeringsstyrker erobrer stadig større deler av det opprørskontrollerte Øst-Aleppo. Nå faller bydel for bydel i det som før borgerkrigen var Syrias største by. Siden 2012 har Aleppo vært delt mellom opprørsstyrker i øst og regjeringsvennlige styrker i vest.

Siden november har regjeringsstyrkene vært på offensiven i Øst-Aleppo, med støtte av kraftig bombing fra russiske fly.

LES MER Syria-krigen skaper bokflom

Erobrer bydel etter bydel

I et intervju med den syriske avisen Al-Watan uttaler president Bashar al-Assad at en seier i Aleppo ikke nødvendigvis betyr slutten på borgerkrigen i Syria.

– Men det vil være et stort skritt mot en slutt på krigen, sier han, ifølge NTB.

I løpet av den siste uken har syriske styrker tatt kontroll over 80 prosent av Øst-Aleppo.

LES OGSÅ: 12 NGO'er drev bistand på én skole

Assad avviser våpenhvile

På spørsmål om muligheten for en kort våpenhvile i Aleppo, slik opprørsstyrkene har bedt om, svarer Assad at den er «tilnærmet ikke-eksisterende».

– Særlig amerikanerne insisterer på stadig vekk å kreve en våpenhvile, fordi deres terroristagenter nå befinner seg i en vanskelig situasjon, sier presidenten.

Onsdag var det nye samtaler mellom USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov om å få en slutt på kampene i byen, men det kom ikke noe gjennombrudd.

LES MER Syrias bier i fare

Flykter fra byen

Den syriske presidenten trekker fram lokale avtaler mellom regimet og opprørsgrupper som den beste måten å løse den kompliserte konflikten i landet. Slike avtaler har ført til at opprørsgrupper har forlatt flere byer rundt hovedstaden Damaskus de siste månedene, ofte i bytte mot at regjeringsstyrkene slutter å bombardere dem.

President med kampglød

– Slike avtaler har beskyttet infrastruktur og sivile og har åpnet for at opprørerne kan vende tilbake i statens skjød. Hva mer kan man ønske, spør Assad i intervjuet med Al-Watan.

– Det er den eneste mulige løsningen, parallelt med å slåss mot terroristene. Dette har vist seg å virke de siste to-tre årene, og i det siste har prosessen gått raskere, forklarer Assad. Han lover samtidig å kjempe mot opprørerne også etter at kampen om Aleppo er over, fordi «krigen i Syria vil ikke ta slutt før terrorismen er fullstendig utradert».

– Terroristene er til stede overalt. Selv om vi gjør oss ferdige i Aleppo, vil vi fortsette å kjempe mot dem, sier Assad.

LES OGSÅ: Norad varsler kutt i antall bistandspartnere

Barn drepes i flyangrep

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights blir mange barn drept i regjeringsoffensiven. Bare onsdag ble 19 barn drept.

Redd Barnas Syria-direktør Sonia Khush sier tusenvis av barn i Aleppo er blitt «ubevegelige mål».

– Det er ikke til å tro at etter seks år med lidelse og krig, er det internasjonale samfunnet fortsatt villig til å se på at sivile blir bombet, tilsynelatende uten represalier.

Kjemper til siste blodsdråpe

Selv om Assads styrker, med russerne i ryggen, rykker fram i Aleppo, har flere av opprørsgruppene i byen nektet å overgi seg.

– Vi skal kjempe til siste blodsdråpe, sa Abu Abdel Rahman al-Hamawi i opprørsgruppen Jaish al-Islam nylig, melder NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter