Klima- og miljødepartementet har koordineringsansvaret for arbeidet, som er heimla i ein avtale mellom styresmaktene og ein samla matbransje. Departementet skal rapportere oppnådde resultat i 2020, 2025 og 2030.
Kvart år blir det kasta drygt 350.000 tonn fullgod mat i Norge. Samla verdi: 20 milliardar kroner.
Butikk
Fordelinga er denne, fortel ForMat-prosjektet frå Østfoldforskning:
- 74.404 tonn matsvinn hjå matindustrien.
- 3.067 tonn matsvinn i grossistleddet.
- 60.177 tonn matsvinn i butikkleddet.
- 217.480 tonn matsvinn hjå forbrukarane.
LES MEIR: Matmangel rammar 150.000 nordmenn
Frukt
Over 60 prosent av matsvinnet stammer frå privathushaldningar. I snitt kastar kvar nordmann over 42 kilo mat i året – eller 13 prosent av forbruket, eller kvar åttande handlepose. Ein god del av maten er emballert og ikkje opna før han hamnar i søppelkassa.
Forbrukarane kastar, i året:
- 8 kilo brød og andre bakarvarer.
- 11 kilo frukt og grønt.
- 13 kilo tallerken- og gryterestar.
LES MEIR: Opnar fleire matsentralar