Om norsk politikk har vært på pinebenken under KrFs veivalg, opplever svenskene en kaoshøst uten sidestykke. Fortsatt truer nyvalg, to måneder etter valget.

De etablerte partiene i Sverige får ikke til å danne en regjering. Etter møterunder dem imellom, med «stortingspresidenten» og gjennom statsministeravstemninger i Riksdagen: Rød blokk står ennå mot blå blokk. Posisjoner er steile.

Det store vippepartiet mellom blokkene – høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD) – krever politiske gevinster i bytte for støtte. Men det vil ingen gi dem. SDs eksistens er hovedårsak til regjeringskaoset.

LES OGSÅ: Derfor møtte Erna Solberg et sjeldent abortraid

Nedstemt

Men Socialdemokraternas avsatte statsminister Stefan Löfven fikk onsdag en delseier: To av partiene i den borgerlige Alliansen – Liberalerna og Centerpartiet– stemte ned sin egen statsministerkandidat Ulf Kristersson fra «svenske Høyre». Det utløser en oppvask – som bare splitter enda mer.

Kristersson ville danne topartiregjering av Moderaterna og KrFs søsterparti, Kristdemokraterna (KD). Passiv støtte til flertall for noe politikk ville de to partiene hente hos Sverigedemokraterna.

Men Liberalerna og Centerpartiet trykket på nei-knappen. Et samarbeid med nettopp Moderaterna og KD er Jimmie Åkessons og Sverigedemokraternas fremtidige ønskedrøm.

KrF-søsteren

KD var høstens valgsuksess i nabolandet. Nederlagsdømt og langt under sperregrensen løftet partiet seg høyt på seks valgkampuker. Et av de kompromissløse løftene var at sosialdemokraten Löfven skulle avsettes. Og selv om også KD sa nei til samarbeid med Åkessons parti, så har nettopp KD hatt mykest holdning til SD. De kan godta en situasjon der de – uten avtaler – får støtte fra SD i politisk dagligliv.

Kristdemokraterna ligger godt til høyre for sitt norske søsterpartiet. En fersk undersøkelse fra byrået Novus viser at så mye som 74 prosent av KDs velgere ønsker at partiet samarbeider eller forhandler med SD for å få igjennom politikk.

LES OGSÅ: Ap-Støre åpner døren for skuffede KrF-velgere

Borgerlig oppvask

I går var alle partier nok en gang i separate møter med «talmannen», riksdagspresidenten, for å sjekke regjeringsløsninger. Centerpartiets Annie Lööf fikk torsdag oppdraget med å sondere grunnlaget for en ny regjering, men det er ikke sikkert hun selv vil lede den.

Samtidig startet KD-leder Ebba Busch Thor en oppvask som kan lede til samarbeidskollaps. På et pressetreff angrep Busch Thor de borgerlige som stemte mot egen statsministerkandidat, for å være mer opptatt av «posisjonering, spill og imagefiksering».

Hun mener svensk politikk må forholde seg til at så mange velgere stemmer på SD – og at partier ikke kan si nei til at «feil parti» stemmer på politikken deres. I praksis er det KrFs svenske søsterparti som nå leder an i en sped prosess med å tine is mot høyrepopulistene.

LES OGSÅ: Slik forsyner Sp seg fra Frps disk

Rød bonus

Men både for norske Sp og Venstres søsterpartier – Centern og Liberalerna – handler høstens slag om å redde den liberale samfunnsmodellen fra nettopp SD. Dette er viktigere enn troskap til egen allianse. Derfor kan Socialdemokraterna få sin sjanse helt til slutt – om ikke krisen ender med nyvalg som velgere flest forakter.

I en tale valgnatten erklærte partileder Stefan Löfven «blokkpolitikkens død». I hele høst har han lokket på støtte fra partier i midten.

De havner neppe i regjeringen hans. Löfven gjentok i går at lederskapet burde gå til det største partiet. Men partiene i midten spås å kunne bli avgjørende budsjettpartnere. En annen triumf kan Löfven få på kjøpet: Et utspilt borgerlig alternativ.