Nyheter

Svenske kristenledere ut mot abort-tvang

91 svenske kristenledere har signert et debattinnlegg der de argumenterer for jordmødres rett til ikke å delta i abortinngrep.

Ærbødighet for livet bør være rettesnoren i verden, skriver kristne svenske ledere i et debattinnlegg i Aftonbladet. Bak initiativet står pastor Stefan Swärd. 91 personer, de fleste pastorer eller prester fra ulike kristne samfunn, skriver i dag under på ett og samme budskap; at svensker bør ha samvittighetsfrihet.

Først og fremst er innlegget et forsvar for jordmødre som ikke vil utføre aborter, melder den svenske avisen Dagen.

– Ærbødighet for livet

– Vi anser at helsepersonell skal ha rett til samvittighetsfrihet, det vil si rett til ikke å behøve å være med på å ta liv, verken i livets begynnelse eller slutt. Ærbødighet for livet bør være den fremste rettesnoren i verden, står det i oppropet.

LES OGSÅ: «Kristenfolket er mer enn et irriterende begrep»

Videre skriver de at samvittighetsfrihet er et ytterst viktig etisk spørsmål, som de mener den svenske kirken bør være en sterk forsvarer for i Sverige.

Favner bredt

Mange pastorer fra trosbevegelsen og pinsebevegelsen har skrevet under på debattinnlegget. Det samme har flere fra tradisjonelle trossamfunn, samt ulike andre trossamfunn og flere fra Svenska kyrkan. Fire av dem som har signert, er øverste ledere i sine respektive kirkesamfunn: Daniel Norburg (Evangeliska Frikyrkan), Anders Arborelius (Den katolske kirkei Sverige), Benjamin Atas (Den syrisk-ortodoksa kirke i Sverige) og Joakim Lundqvist (Livets Ord).

Følg oss på Facebook og Twitter!

Initiativtaker til oppropet, Stefan Swärd, er pastor i Elimkyrkan i Stockholm. Tidligere har han samlet nesten 400 pastorer i et lignende opprop mot Sverigedemokraternas politikk og for en åpen flyktningpolitikk.

Gikk til sak

I Norge har helsepersonell hatt mulighet til å reservere seg mot å delta i abortinngrep helt siden abortloven ble vedtatt i 1978. Avisen Dagen skrev nylig om Ellinor Gitmark (38), som pendler fra sitt hjem i Jönköping til et sykehus i Norge fordi hun ikke får jobb i hjemlandet på grunn av sin reservasjon mot abort.

LES OGSÅ: Pavens demokratiske dilemma

Hun har gått til sak mot den regionale sykehusledelsen fordi et jobbtilbud bel trukket tilbake da hennes abortstandpunkt ble kjent gjennom media. Saken befinner seg nå i det svenske rettssystemet, men Gitmark og hennes advokater er forberedt på å gå hele veien til Menneskerettighetsdomstolen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter