Politikk

Svein Erik Tuastad forklarer krisen: Frp-velgerne vil ha tilbake partiet sitt

For velgerne teller gjennomslag i regjering mindre enn symbolsaker i media. Derfor kan Frp forlate regjeringen, mener Svein Erik Tuastad.

– Regjeringskrisen skyldes en ubønnhørlig politiske logikk, sier valgforsker Svein Erik Tuastad.

Mandag var det hektisk møtevirksomhet i Fremskrittspartiet – og mellom statsminister Erna Solberg og Siv Jensen (se faktaboks).

Sannsynligheten har økt for at Frp forlater regjeringen. Det er den rådende stemningen blant politiske kommentatorer mandag. I helgen har nye stortingspolitikere og fylkesledere i Frp sagt at nok er nok.

Mener gjennomslag betyr mindre enn symbolsaker for velgerne

Det skyldes i så fall ikke bare at Venstre og KrF overkjørte Frp og hentet hjem en norsk IS-siktet kvinne, mener valgforsker Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Alle fire regjeringspartiene har nemlig slitt på målingene i lang tid. Ingen av dem har luksusen av å kunne tape 20 prosent av velgerne sine, påpeker han.

Alle fire er det er litt desperate og slåss som bare det for å unngå falle utenfor stupet. Samtidig har de to sakene der Frp og mellompartiene står lengst fra hverandre – miljø og innvandring – havnet høyt på dagsorden. Da er det en ubønnhørlig logikk som slår inn, sier Tuastad

Kort fortalt handler det om at politiske gjennomslag betyr mindre for de store velgermassene enn symbolsakene som vinner gjenklang i den offentlige debatten, oppsummerer valgforskeren.

– De som sitter i bilene med de sotede glassene, får en egen virkelighetsoppfatning der alt handler om politiske gjennomslag. Men jo lengre vekk du kommer fra livet i regjering, desto mindre betyr faktiske gjennomslag, sier han.

Når målingene er dårlige, danser de misfornøyde på bordet

Det er denne logikken som spiller seg ut nå og som bidrar sterkt til regjeringskrisen, mener Tuastad.

Når Frp ligger godt over ti prosent og opp mot 15, så kan man leve med mye. Men når de over tid sliter på målingene, så kommer de misfornøyde på banen.

Da får de misfornøyde på en måte rett til å markere seg, sier Tuastad.

Det til tross for at flertallsregjeringen har sikret alle fire partier gjennomslag de ellers ikke ville fått.

Frps «bomlærepenge»

Tuastad mener nok en faktor må tas i betraktning for å forstå hvorfor akkurat saken om hjemhentingen av den IS-siktede kvinnen har eskalert til en regjeringskrise:

– Risikoen for fragmentering i den høyrepopulistiske delen av politikken. Lærdommen fra bompengeopprøret og lokalvalget var at hvis Frp slapper av, så risikerer de at noen stikker av med hele prosjektet deres og starter et eget parti. Så dette er egentlig en korreksjon fra kjernevelgerne til Frp, som vil ha tilbake partiet sitt. De opplever at det har sklidd for langt vekk fra å være annerledespartiet de kjente, sier Tuastad.

Venstre og KrF kan få økt oppslutning og mindre gjennomslag

For mellompartiene, Venstre og KrF, har seks år med flertallskoalisjon – og etter hvert flertallsregjering – gitt gjennomslag de ellers ikke ville fått.

Uttelling i form av oppslutning har derimot latt vente på seg. Begge ligger stabilt under sperregrensen.

Skulle resultatet av regjeringskrisen bli en mindretallsregjering med Høyre, Venstre og KrF kan resultatet på sett og vis bli motsatt – mindre gjennomslag, økt oppslutning, tror Tuastad.

For verken Venstre eller KrF hadde regjering med Frp som førstevalg. Tvert imot har det vakt intern splid i de to partiene.

– Nedsiden kan bli mindre gjennomslag. Fordelen kan bli økt oppslutning og indre samhold. Det vil være lettere for dem å få til avtaler med Høyre og å fremstå som et lag. De vil fortsatt ha mye mer innflytelse enn om de sto utenfor regjering og dessuten få flere statsråder, sier Tuastad.

Høyre og Erna Solberg har mest å tape

Valgforskeren tror Høyre og Erna Solberg har mest å tape hvis Frp sier takk for seg:

Det er deres store drøm om en ansvarlig og styringsdyktig borgerlig koalisjon som faller i knas, sier Tuastad.

LES MER OM REGJERINGSKRISEN:

Her er seiersrekken KrF og Venstre fikk – fordi de var på lag med Frp

Ap-Støre og Sp-Vedum viser ingen lyst til å overta

Hareide: Vil Frp ut av regjering, er det ingen som bør stoppe dem

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk